Groninger Museum | Jaime Hayon – Funtastico

6a00e55378e8898834011168c8a225970c-800wiVan 12 oktober 2013 tot en met 30 maart 2014  presenteert het Groninger Museum de eerste grote solotentoonstelling van de Spaanse ontwerper Jaime Hayon (Madrid, 1974).
Hayon is een van de opvallendste ontwerpers van zijn generatie. Met zijn werk, dat bestaat uit autonome en toegepaste projecten, manifesteert hij zich op diverse terreinen waaronder keramiek, meubels, interieurontwerp en tapijtontwerp. Deze tentoonstelling is een reflectie van de afgelopen tien jaar, een periode van creativiteit en groei, waarin Hayon zijn autonome werk ontwikkelde. 

Hayon genoot zijn opleiding als industrieel ontwerper in Madrid en Parijs en voegde zich daarna in 1997 bij Fabrica, het communications research centre van het Italiaanse kledingmerk Benetton. In korte tijd schopte hij het daar van student tot hoofd van de afdeling. In 2000 begon hij voor zichzelf en lanceerde zichzelf met het keramische werk Mediterranean Digital Baroque in de designwereld. Het Groninger Museum volgt Jaime Hayon al geruime tijd. In 2009 kocht het museum twee grote installaties (Mediterranean Digital Baroque en Mon Cirque) van hem aan en in 2010 ontwierp hij het nieuwe informatiecentrum van het museum. Met opdrachten uit de hele wereld en een schare aan vermaarde klanten, wordt Hayon genoemd als een van de invloedrijkste jonge designers van dit moment.

In de tentoonstelling zijn installaties als Mediterranean Digital Baroque te zien, evenals Mon Cirque en Green Chicken en series die hij maakte voor onder andere Baccarat en Lladro. Ook American Chateau, het samenwerkingsproject met zijn partner fotograaf Nienke Klunder, vormt een onderdeel van de tentoonstelling.
Een opvallend element van de tentoonstelling is The Tournament; een uniek werk dat bestaat uit een levensgroot schaakspel van gedraaid hout en handbeschilderd keramiek, dat het Groninger Museum recent wist te verwerven. Hayon maakte dit werk in 2009 in opdracht van het Design Festival Londen en is geïnspireerd op de slag bij Trafalgar. Voor Nederland is dit een primeur. Het is de bedoeling om op gezette tijden schaakwedstrijden te organiseren.

Jaime Hayon’s werk komt voort uit een onstuitbare drang tot het scheppen van een eigen wereld. Zijn werk houdt het midden tussen autonome kunst en design, waarbij humoristische, fantastische en narratieve elementen gecombineerd worden met een groot oog voor detail en afwerking. Zijn handschrift wordt getypeerd door een gestileerde inslag waarin verschillende stijlen samensmelten. Vakmanschap en traditionele technieken die Hayon op ingenieuze wijze naar zijn hand zet, vertaalt hij tezamen met deze andere elementen naar sfeerbepalende objecten en interieurs die de kijker uitnodigen om daar actief deel van uit te maken.

Bron: Groninger Museum
Foto: notcot.com
Dit bericht is geplaatst in Kunst, Museum, Nieuws, Uitgaan met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *