Groningers afgescheept met een ‘fooi’ | Update!

Er zit een gat van 10 miljard euro tussen de wensen van Groningse bestuurders en de plannen van het kabinet voor de regio. Groningen eist onder meer minimaal 30 miljard euro voor het inlossen van de ‘ereschuld’ die is ontstaan door de gaswinning.

Nederland heeft een ereschuld aan Groningen, stelde de parlementaire enquêtecommissie naar de gaswinning in Groningen. Niet alleen werden de belangen van de inwoners van Groningen jarenlang genegeerd. Daarna faalde het systeem om de gevolgen van de gaswinning en aardbevingen op te lossen. De gevolgen voor mensen, huizen, gemeenschappen en de regio zijn rampzalig. 

Het oplossen van de problemen in Groningen begint bij schadeherstel en veiligheid. Het moet milder, makkelijker en menselijker. Maar er moet ook gewerkt worden aan perspectief. Dit is onlosmakelijk verbonden aan investeringen in de toekomst van Groningen. In mensen, huizen en gemeenschappen, in dorpen en wijken en in gezondheid, werk en kinderen. Zodat huidige en toekomstige generaties kunnen wonen, werken en gezond ouder worden in Groningen. 

Update
Dinsdag presenteert het kabinet haar reactie op het rapport van de parlementaire enquête gaswinning Groningen. Minister-president Rutte en staatssecretaris Vijlbrief presenteren de reactie in Garmerwolde aan inwoners van het aardbevingsgebied. Dit zijn dezelfde inwoners die de staatssecretaris destijds hebben uitgenodigd om met hen de presentatie van het rapport van de commissie te bekijken.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *