Groningers misleid door ministerie en NAM bij gaswinning

De verstrengeling tussen de oliebedrijven Shell en ExxonMobil en de Nederlandse overheid bij de gaswinning in Groningen blijkt nog groter dan gedacht.

Het gasgebouw is de samenwerking tussen de Rijksoverheid, Shell en ExxonMobil bij de winning en verkoop van aardgas. De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij), eigendom van Shell en Exxon, is belast met de daadwerkelijke winning van aardgas. Niet alleen stemden topambtenaren en de oliebedrijven hun communicatie naar buiten toe voortdurend op elkaar af, ook probeerden beide partijen te voorkomen dat de gaskraan dichtging. Dat meldt de NOS

Shell, ExxonMobil en de NAM hebben achter de schermen een bepalende invloed gehad op het besluit om een jaar na de zware aardbeving bij Huizinge een recordhoeveelheid gas te winnen.

Aardbeving Huizinge
Pikant detail is dat er in 2013 een omstreden hoeveelheid gas uit het Groningenveld is gewonnen: 53,87 miljard kuub. Terwijl toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) juist had geadviseerd, na de zware aardbeving bij Huizinge, de gaswinning flink te beperken om de risico’s op een zware aardbeving te verlagen.

Dat concluderen NRC en het Dagblad van het Noorden op basis van vertrouwelijke notulen van de Maatschap Groningen, waarin de gasbedrijven samen met het Rijk de strategie rond de Groningse gaswinning bepalen.

Foto’s: Archief Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Groningers misleid door ministerie en NAM bij gaswinning

  1. Rene MH Giesen schreef:

    Al in 1994 werden voorstellen van deskundigen van de toenmalige rijks Geologische Dienst om het Groningen Gasveld te monitoren onder het vloerkleed geveegd. Men was daar toen goed op de hoogte van de grootte en complexheid van het veld omdat het in vanwege de overloop naar Duitsland en het zogenaamde Common Area goed was onderzocht. Er had zich al een aardbeving voorgedaan en ook was van ander gas velden bekent dat die konden optreden. Een gemiste kans?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *