Gronings protest tegen gasbesluit: NAM moet beven

laat-de-nam-beven-16230Op de tractor vanuit Uithuizen, op de fiets vanuit de stad Groningen en lopend vanuit het centrum van Assen. Honderden boze Groningers trokken gisteren naar het hoofdkantoor van de NAM in de Drentse provinciehoofdstad om te protesteren tegen het gasbesluit dat gisteren door het kabinet werd genomen.

Onder het motto ‘Laat de NAM beven’ willen ze stampend en met trilplaten een lokale aardbeving opwekken.

De ministerraad besloot gisteren om de gaswinning in Groningen tot en met 2021 terug te brengen naar 24 miljard kuub per jaar. Bij koude winters mag er een uitzondering worden gemaakt. Daarnaast mag de Tweede Kamer elk jaar bekijken of de productie moet worden aangepast. Ook wordt de komende maanden met de regio zelf overlegd over hun betrokkenheid bij de jaarlijkse ijkmomenten.

Het kabinet stelt dat de veiligheid leidend is geweest bij het besluit en wijst er op dat sinds 2012 de gaswinning al is gehalveerd. Maar juist in dat jaar piekte de gasproductie naar ruim 50 miljard kuub. Het niveau waar het kabinet nu naar terug gaat is niet veel lager dan in 2007, zeggen de Groningers, die de gaskraan verder of zelfs helemaal dicht willen. Ze voelen zich onveilig, omdat de gaswinning wekelijks voor aardbevingen zorgt in het gebied waardoor huizen en andere gebouwen beschadigd raken. Schade, die ook niet altijd vergoed wordt.

Bron: EenVandaag, Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *