Henk Blanken wint persprijs

newsnight_blanken_winnaar_persprijs-1240Dinsdagavond 2 april werd tijdens de jaarlijkse NewsNight de Groninger Persprijs voor de beste regionale journalistieke productie van 2012 uitgereikt aan Henk Blanken voor zijn artikel ‘Carels hoofd’ over een Parkinsonpatiënt. De Rookie Persprijs, de aanmoedigingsprijs voor veelbelovend talent, ging naar de 29-jarige Bram Douwes.

Het Genootschap Groninger Persprijs, bestaande uit Erik Hogeboom, Ineke Noordhoff, Herman Sandman, Lejo Siepe, Rob Zijlstra en Hanneke Boonstra, nomineerde uit achttien inzendingen vijf journalistieke producties.
Het ging om: Goos de Boer (RTV Noord) voor een radioverslag van de Facebook-rellen in Haren; correspondent Ana van Es (de Volkskrant) voor een artikel over Haren op basis van data-analyse; een gezamenlijke productie tussen RTV Noord en het Dagblad van het Noorden over Project X van Goos de Boer en Arnoud Bodde (RTV Noord) en Jantina Russchen, Henk Blanken, Bas van Sluis en Mick van Wely (Dagblad van het Noorden) eveneens over Haren; journalist Henk Blanken (Dagblad van het Noorden) voor het artikel Carels Hoofd, het verhaal over een Parkinsonpatiënt die via een chirurgische ingreep van overmatige spastische bewegingen wordt verlost en redacteur Bas van Sluis (Dagblad van het Noorden) met een minutieus onderzoeksverhaal over de wateroverlast en mogelijke dijkdoorbraak in januari 2012 in Woltersum.

In het juryrapport zegt Het Genootschap over winnaar Henk Blanken: ‘Met Carels hoofd maakte Blanken een werk dat uniek is (…), een gevolg van een goede, onderzoekende beroepshouding, in combinatie met een gouden pen.’ De jury roemt Blanken om zijn rol bij het in het zadel helpen van de onderzoeksjournalistiek bij het Dagblad van het Noorden.

De Rookie Persprijs ging dit jaar naar de 29-jarige Bram Douwes. Het Genootschap noemt Douwes ‘(…) een jonge collega die we willen stimuleren om zijn journalistieke werk vooral niet te laten wegduwen door zijn vermogen te entertainen. Een vrijmoedige prater.’

NewsNight was een druk bezochte avond waar de kwaliteit van de (noordelijke) pers onder de loep genomen werd onder leiding van avondvoorzitter Marijke Roskam.
Gasten waren Hans Maarten van den Brink, directeur Mediafonds, communicatiedeskundige Hans Siepel over de berichtgeving over ‘Project X’ in Haren, onderzoeksjournalist Ton van Dijk over de bestuurscrisis in het Groningse stadhuis, de noordelijke correspondenten Ellis Ellenbroek (Trouw), Wubby Luyendijk (NRC Handelsblad) en André Spaansen (Telegraaf). De avond eindigde vrolijk met een Groningse versie van de cabareteske show van ‘Dit was het nieuws’.
NewsNight is een jaarlijks terugkerend evenement georganiseerd door het Groninger Forum en Het Genootschap Groninger Persprijs.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *