Heroïsche kip nieuwste aanwinst collectie Groninger Museum

Siert Dallinga 'Huiswaarts', afbeelding Groninger MuseumHet schilderij ‘Huiswaarts’ van de Groninger kunstenaar Siert Dallinga behoort tot de nieuwste aanwinsten van het Groninger Museum. Het kunstwerk, geschilderd in 1988, zal vanaf Pasen in het museum te bezichtigen zijn.

Dallinga schilderde een kip die op een duintop staat en uitkijkt over zee, onder een typisch Hollandse wolkenlucht. Hoewel alle ingrediënten heel bekend aandoen, levert het een verrassend en zelfs vervreemdend tafereel op. Doordat het standpunt van de kijker lager is dan dat van de kip, krijgt deze laatste iets heroïsch. De titel geeft nog een extra lading aan het schilderij. ‘Huiswaarts’ klinkt een tikkeltje ouderwets, roept misschien wel een gevoel van heimwee op. De kijker mag oordelen waar het ‘huis’ van de kip dan staat. 

Over de kunstenaar
Siert Dallinga volgde in de jaren zeventig de schilder- en tekenopleiding aan Academie Minerva in Groningen. Dat was toen nog een zeer klassieke opleiding, waar het ontwikkelen van vakmanschap hoog in het vaandel stond. Kort na zijn opleiding stopte hij met schilderen om zich toe te leggen op het maken van experimentele, speelse sculpturen van allerlei materialen. Eind jaren tachtig keerde hij weer terug naar de schilderkunst. ‘Huiswaarts’ behoort tot de eerste werken die Dallinga toen maakte, en die allemaal gekenmerkt worden door een vergelijkbare combinatie van weemoed en humor.

Groninger Museum in paasweekend open
Het schilderij ‘Huiswaarts’ hangt vanaf dinsdag 22 maart in de benedenhal van het Groninger Museum. Bezoekers die in het paasweekend naar het museum komen kunnen de kip dus bewonderen. Het Groninger Museum is op Goede Vrijdag 25 maart en op zaterdag 26 maart open van 10.00-22.00 uur* en op 27 en 28 maart van 10.00-18.00 uur. Bezoekers die de tentoonstelling David Bowie is willen zien wordt sterk aangeraden vooraf online een ticket kopen via www.davidbowie-groningen.nl.

Foto: Groninger Museum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *