Herplant bomen singels van start

Singels Groningen-7837-2Herplantplan op basis uitkomsten enquête

Vandaag, maandag 16 juni beginnen de voorbereidingen voor de herplant van negenentwintignieuwe bomen aan de singels. De groeiplaatsen voor de nieuwe bomen worden verbeterd, waarna in het komende plantseizoen de herplant start. De 29 nieuwe bomen vervangen een groot aantal van de door kastanjeziekte weggevallen bomen aan de singels. Het plan voor herplant kwam tot stand in samenwerking met actiecomité Behoud de Singel.

De 29 nieuwe bomen maken deel uit van het plan voor herplant aan de singels. Dit plan is gemaakt op basis van de uitkomsten van een enquête onder bewoners en ondernemers aan en in de buurt van de singels.

De enquête over de herplant aan de singels toonde een voorkeur voor laanbeplanting met verschillende boomsoorten. Het gaat dan om een rij bomen zonder planten of struiken aan de voet, vergelijkbaar met de huidige situatie. Uitgangspunt bij de plannen voor herplant is dat de bestaande kastanjes zo lang mogelijk gehandhaafd blijven.

De plattegronden van het herplant-plan zijn te vinden op groningen.nl/natuur

Singels Groningen-7827-2Óf en wanneer de in deze plattegronden ingetekende bomen ooit geplant worden, hangt af van de conditie van de huidige beplanting. Want de gemeente blijft zorgvuldig omgaan met de bestaande bomen. Drie keer per jaar is er een controle van alle kastanjebomen aan de singels. Pas als een boom direct gevaar oplevert voor de omgeving wordt deze weggehaald. Dat betekent dat de serie bomen zoals deze in de herplant-plattegronden zijn ingetekend, aan de singels pas te zien is over twintig of misschien wel over dertig jaar. Dit is afhankelijk van het verloop van de kastanjeziekte.

De hoogte en stamomtrek van de nieuwe bomen verschillen per soort, maar de nieuwe bomen zijn allemaal al zo’n vijf meter hoog. Niet álle open plekken worden in het komende plantseizoen opnieuw beplant. Hier en daar is, ondanks een weggevallen kastanje, onvoldoende ruimte voor een nieuwe boom. Mocht in de toekomst door kap meer ruimte ontstaan, dan is dát het moment waarop herplant succesvol kan worden uitgevoerd.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *