Het nieuwe coronavirus: welke maatregelen neemt het UMCG?


Het nieuwe coronavirus dat is uitgebroken in China zorgt voor veel vragen. Dat is heel begrijpelijk. De antwoorden op de meest gestelde vragen geven we hier.

Welke maatregelen neemt het UMCG?
Maatregelen tegen besmetting met het nieuwe Coronavirus zijn pas nodig als het virus echt in de buurt is. Zolang er dus geen virusactiviteit in Nederland en in onze regio is, zijn maatregelen niet zinvol. We hebben wél voorbereidingen getroffen voor de opvang van patiënten met overdraagbare virussen, zoals het nieuwe Coronavirus.

Om welke voorbereidingen gaat het?
Het UMCG is goed voorbereid op de opvang van patiënten met het nieuwe Coronavirus of een virus wat daar op lijkt. We hebben heldere protocollen waar onze medewerkers mee hebben geoefend. We hebben voldoende isolatiekamers waarin we (mogelijk) besmette patiënten kunnen verplegen. Er is genoeg beschermend materiaal zoals mondkapjes, spatbrillen enzovoort. En vooral: we hebben de expertise in huis van artsen-microbioloog, infectiologen, moleculair biologen en deskundigen infectiepreventie.

Wat als er tóch een ‘verdachte’ patiënt in het UMCG komt?
Als een patiënt mogelijk dit nieuwe Coronavirus heeft, dan nemen we aanvullende isolerende maatregelen. Deze zorgen ervoor dat het virus zich niet via medewerkers van het UMCG en via andere patiënten verder kan verspreiden. Al bij verdenking van de ziekte is er een meldingsplicht voor zowel de behandelend arts als de arts-microbioloog. Dit is door de minister besloten op 29 januari. De meldingen worden gedaan bij de GGD, en gaan via de GGD naar het Landelijk Coördinatiecentrum Infectieziekten van het RIVM.

Meer informatie is te lezen op de site van het UMCG

Foto: Archief Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *