Indrukwekkend protest tegen sluiting Aldel

Demonstratie Aldel Delfzijl-4116Zo’n 1200 werknemers van aluminiumfabriek Aldel Delfzijl en sympathisanten demonstreerden vanmiddag met vlaggen en fluitjes op het Molenbergplein in Delfzijl tegen de sluiting van het bedrijf.  Vanmorgen ontving het personeel de ontslagbrief. 

Er waren vele prominenten aanwezig waaronder D66-fractievoorzitter Alexander Pechthold.

Ton Heerts van de FNV hield een emotionele speech. Op de radio laat hij weten dat op oneigenlijke gronden werkgelegenheid wordt afgebroken in de regio en wat moet stoppen. Nederland moet solidair zijn met Oost-Groningen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het tweede kamerlid van de PvdA, Kamerlid Tjeerd van Dekken, werd door de demonstranten uitgefloten. Velen zijn teleurgesteld in de partij. Ze hebben twijfels over de daadkracht van de partij om de werkgelegenheid in deze regio te kunnen waarborgen  of te behouden.

Ook de burgemeester Groot van Delfzijl sprak de demonstranten toe. Minister Kamp heeft de sleutel in handen. Hij moet ons helpen met een goed industriebeleid en een goed energiebeleid. Minister Kamp, nodig ons uit aan tafel en neem ons serieus. Scheep ons niet af met een bijzettafeltje liet hij de demonstranten weten.

De voorzitter van de ondernemersraad van Aldel, Klaas Pijper, staan er onwaarheden in de brief van minister Kamp en is Aldel gewoon een winstgevend bedrijf. Als Kamp tenminste zorgt voor Duitse energieprijzen, zo roept Pijper. De brief van de minister werd na een tocht onder luid gejuich bij het stadhuis verbrand.

Maandag staat een gesprek met de ondernemersraad van Aldel met ministerkamp gepland. En enige wat de Aldel medewerkers nodig hebben is steun. De uitleg kan achterwege blijven wat de raad betreft.

Demonstratie Aldel Delfzijl-4236
Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Politiek met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *