Intimiderende Russen laat sporen achter bij Kris van der Veen

groenlinks raadslid kris van der veenKris van der Veen beklemtoonde dat hij als privé persoon de verklaring van de gebeurtenissen zou geven en bedankte het gemeente bestuur dat zij de gelegenheid hiervoor geboden kreeg dit op het stadhuis van Groningen te mogen doen.Over het waarom en hoe waarom hij en de andere drie zijn omgepakt blijft nog steeds speculeren en op deze speculaties wil de voorzittter van LGBT Groningen voor als nog niet ingaan.
Er is een lange voorbereiding aan vooraf gegaan en op verzoek van burgemeester Peter Rehwinkel werd een bezoek aan het House of Equality in Moermansk ingepland. Hier vond een seminar met het thema mensenrechten door Kris van der Veen op de agenda. Dit seminar kwam mede tot stand naar aanleiding van het bezoek van de voorzitter van het House of Equality in Moermansk, Sergey Alexeenko begin februari aan Groningen.

Verschillende steden in Rusland werden aangedaan en na de eindbestemming Moermansk zou de delegatie terug vliegen naar Nederland. Ze werden uiteindelijk door meer dan tien in burger geklede en geüniformeerde mensen aangehouden om vervolgens acht uren in een nare sfeer vast te zitten om verhoord te worden en zonder eten, drinken. Je spreekt de taal niet, weet niet wat gaat gebeuren, je bent anders en dat voelde zeker heel vreemd, laat Kris van der Veen weten. Ze waren blij dat uiteindelijk het Noorse consulaat in Moermansk hun terzijde heeft gestaan. Het viertal kreeg ieder een boete van omgerekend zeventig euro vanweg het geven van de seminar, waar Kris van der Veen niet de juiste accreditatie voor had. De verdachtmaking was ook het interviewen van een homoseksuele minderjarige. Van der Veen beweert uitsluitend met meerderjarigen te hebben gesproken. Veel beeldmateriaal voor de documentaire is in beslag genomen en er wordt geprobeerd dit legale materiaal terug te krijgen.

Loco Burgemeester van der SchaafNa nog een aantal voorvallen op het vliegveld van Moermansk vloog het gezelschap naar Sint Petersburg om vervolgens terug te reizen naar Nederland.

Wat onduidelijk blijft is de reden van aanhouding en het niet doorgaan van de rechtszaak. Is dit gebeurd onder politieke druk? Ook is en blijft het voor als nog onduidelijk in hoeverre het een politieke missie is geweest. Zijn belangen van zij die anders zijn in Rusland geschaad. Was de delegatie voldoende op de hoogte hoe het in Rusland toe gaat! en heeft men onbewust grenzen gezocht. Eén ding is zeker, de Stedenband met Moermansk moet blijven om invloed te houden voor zover dat mogelijk is. Het GroenLinks raadslid is een ervaring rijker maar in hoeverre zijn anderen geschaad of in verlegenheid gebracht. Dat is wat bij ons blijft hangen en is een opmerking dat dit nu al de meest besproken documentaire van de Noorderzon zal worden, niet gepast als het om emancipatie en sociale acceptatie gaat.

De verzamelde lokale media

Blij dat het gezelschap veilig en wel terug is en met deze lering hun missie kunnen voortzetten.

Foto’s en video: Siebrand Wiegman
Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Politiek met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *