Jongeren krijgen les van wethouder en deurwaarder

Gastlessen over omgaan met geld voorzien in behoefte.

Wethouders-0837Wethouder Dig Istha gaat samen met deurwaarder Yvonne Keijzer van LAVG in discussie met mbo-studenten over omgaan met geld.  Dit doen zij tijdens een gastles op het Alfa-college op 7 november 2013.  De les maakt deel uit van een reeks gastlessen van Groningse Kredietbank en de Landelijke Associatie van Gerechtsdeurwaarders (LAVG). Doel is geldproblemen te voorkomen en schulden in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. 

Aan de hand van stellingen gaan wethouder en deurwaarder met studenten in gesprek over  geld uitgeven, sparen, keuzes maken, de verleidingen van reclame en het voorkomen van schulden. Ook geven ze tips en adviezen om je financiën op orde te houden en over wat je kunt doen als het toch fout gaat.

Drempel verlagen
Doel van de gastlessen is ook de drempel te verlagen om hulp te zoeken. De ervaring leert dat in elke klas wel iemand zit die zelf financiële problemen heeft of familie/vrienden heeft met financiële problemen of schulden. Uit onderzoek van het Nibud blijkt ook dat één op de zes mbo-studenten geld leent. Gemiddeld hebben ze een schuld van bijna € 1.300,-.

Succesvol
In de praktijk blijkt juist deze combinatie van voorlichting en praktijkvoorbeelden over de gevolgen van schulden heel zinvol. De gastlessen maken problemen met geld beter bespreekbaar en werken zo taboe doorbrekend. Dat dit lukt blijkt uit de vele vragen en positieve reacties van scholieren én docenten.

Het groeiend aantal aanvragen laat zien dat de lessen voorzien in een behoefte. Voor het schooljaar 2013-2014 heeft de GKB inmiddels aanvragen binnen voor 45 klassen (ruim1000 leerlingen). Ook deze lessen worden gegeven samen met de LAVG, die op deze manier een invulling geeft aan hun beleid voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Eerstejaars mbo-studenten
Vanaf 2009 geeft de GKB samen met LAVG gastlessen aan mbo-studenten van de ROC’s in de stad. De lessen worden voornamelijk gegeven aan eerstejaars mbo-studenten van alle niveaus en verschillende opleidingsrichtingen.

Fotoarchief: Siebrand Wiegman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *