Jouw stad in beeld – Wisent de oerkracht in het Noorderplantsoen

steden nederland, groningenDe Wisent vinden we aan de Boteringesingel tegenover nummer 11 in het Noorderplantsoen.

Het beeld  is meer dan twee meter hoog, drie meter lang en weegt ongeveer tien ton. De forse gestalte met haar samengebalde vormen en gigantische nekpartij straalt een en al oerkracht uit.

Wladimir de Vries was een beeldhouwer in de letterlijke zin van het woord. Na een kleimodel, waarin de kunstenaar zijn idee uitwerkte, werd de steen bewerkt met beitels en mokers; een tijdrovend en zwaar karwei. De ‘Wisent’ is uit één stuk grijze muschelkalksteen gemaakt, waarvan in anderhalf jaar tijd acht ton werd weggehakt. Dit gesteente is zeer hard, want ook de afwerking die De Vries meestal met houten kloppers deed, moest bij dit beeld met een ijzeren moker gebeuren.

steden nederland, groningenDe wisent is het grootste dier van Europa. In het wild is deze soort uitgeroeid, de laatste zijn omstreeks 1920 in Rusland gedood. Afstammelingen van in gevangenschap levende wisenten bevolken een bos aan de Pools-Russische grens en zijn half wild.

Aanvankelijk wilde de Gemeente deze kolos bij de Veemarkthallen plaatsen, maar vanwege haarscheuren die bij vorst splijting konden veroorzaken, werd hiervan afgezien. In 1980 ging het beeld naar Winschoten voor de tentoonstelling ‘Groningen Monumentaal’. Daar bleek dat het beeld bestand was tegen weersinvloeden en sinds 1982 staat de ‘Wisent’ op zijn huidige plek te imponeren.

Bron: Staat in Groningen
Foto’s: FocusGroningen

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *