Jumbo-bomber gaat in hoger beroep

Overval Jumbo--4Jumbo-afperser Alex O. gaat in hoger beroep tegen de straf van acht jaar cel die hij vorige week opgelegd kreeg van de rechtbank in Groningen. Dat meldt RTV Noord.

De 51-jarige verdachte riep na het voorlezen van het vonnis in de rechtszaal al dat hij in hoger beroep zou gaan. Bij het verlaten van de rechtszaal zou hij ‘stelletje mafkezen’ hebben geroepen. Hij ontkent in alle toonaarden dat hij de dader is. Zijn advocaat, Tjalling van der Goot, noemde het bewijs tegen Alex O. ‘uiterst wankel’. Een datum is nog niet belend, maar het hoger beroep dient tussen binnen nu en zes maanden.

Jumbo-afperser eiste bitcoins
Alex O. is veroordeeld voor pogingen om Jumbo af te persen. Vorig jaar kwamen bij de supermarktketen 15 dreigmeldingen binnen. De dader eiste een bedrag in de digitale munt bitcoins. Bij twee vestigingen van Jumbo werden explosieven geplaatst. Een van die explosieven ging daadwerkelijk af. Ook werd op een zaterdag een vestiging ontruimd vanwege een vermeende dreiging. Bovendien werd een brief met een explosieve stof naar een filiaal van jumbo in Zwolle gestuurd.

Dna van Jumbo-afperser onder postzegel
Alex O., ook wel de Jumbo-bomber genoemd, werd in oktober door de politie aangehouden. Politie en justitie kwamen hem op het spoor door de kookwekkers die de dader gebruikte voor het maken van de bommen. Hij bleek een van de kopers en had er zelfs meerdere gekocht. Bovendien werd zijn dna aangetroffen onder de postzegel van de bombrief die naar het Jumbo-filiaal in Zwolle was gestuurd. In eerste instantie werd ook de zoon van O. gearresteerd, de politie verdacht hem van medeplichtigheid. De zoon is later vrijgelaten.

Jumbo wil schadevergoeding
Jumbo voegde zich in de zaak en eiste een schadevergoeding van €113.000 euro van O. Het gaat daarbij voornamelijk om extra kosten van veiligheidsmaatregelen. Daarover besloot de rechter dat O. een schadevergoeding van €90.000 moet betalen.

Foto: Raymond Bos

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Rechtbank met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *