Kamp Westerbork

Het portaal naar de vernietigingskampen in het oosten.

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat het Rode Leger het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz bevrijdde. Over heel de wereld wordt op
27 januari deze bijzondere, historische gebeurtenis herdacht. Om stil te staan bij de Holocaust-slachtoffers uit Groningen is van woensdag 22 januari tot en met zondag 2 februari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien in de Folkingestraat Synagoge. Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo herdenkt Nederland gezamenlijk de verschrikkingen van de Holocaust.

Johan van Gelder
Bezoekers kunnen tijdens de openingstijden in deze periode (tot 30 januari) ook het Namenboek van journalist/publicist Johan van Gelder inzien. In het boek staan de namen van alle Joodse Holocaust-slachtoffers uit de huidige gemeente Groningen vermeld.

Onderbelicht
Van Gelder: “Wat nog eens onderbelicht blijft is de rol van de gemeente Groningen. De Joodse Groningers hebben tegen betaling van een gulden aan leges hun persoonsgegevens moeten afstaan aan de gemeente, die de ‘razzialijsten’ in vijfvoud aan de Duitsers heeft overhandigd.”
“Cort van der Linden, de burgemeester van toen, heeft volop meegewerkt aan de uitvoering van de ‘Jodenwetten’, maar dat wordt onder het tapijt geschoven. Niet ontkend kan worden dat hij te lang is aangebleven en heeft meegewerkt aan de deportatie van de Joden. Toen de Canadezen er waren, keerde hij terug in zijn functie alsof er geen vuiltje aan de lucht was en werd hij geprezen in het Gulden Boek.”

Het ‘Namenmonument’ dat in het boek van Johan van Gelder is opgenomen laat het gat zien dat er is geslagen in de Joodse gemeenschap door de Duitsers en hun Nederlandse handlangers en zich niet heeft kunnen herstellen. Deze mensen hadden geen schijn van kans.

Hieronder enkele gezichten uit het namenboek:

Burgemeester Koen Schuiling
Tijdens de eerste Groningse Holocaustherdenking stond burgemeester Koen Schuiling in een toespraak stil bij de deportatie van Joden uit de gemeente Groningen waarvan hij sinds september burgemeester is.

“Wat me emotioneert is het feit dat heel veel Joden zijn weggevoerd met medewerking van gemeentelijke ambtenaren en politieagenten. Daar schaam ik mij diep voor.”

Video Archief: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Politiek met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.