Kick Wilstra scoort in het Stripmuseum

kick wilstraHet Nederlands Stripmuseum toont van 5 september tot en met 31 januari 2015 de tentoonstelling Kick Wilstra scoort!, de wonder-midvoor in het Stripmuseum.

In november vorig jaar was het 65 jaar geleden dat Kick Wilstra zijn eerste stripavontuur beleefde. Op initiatief van de website Voetballegends werd daarom gestart met een heruitgave van alle verhalen van de wonder-midvoor. Maar Kick was jarenlang zo’n groot fenomeen in Nederland, dat ook een tentoonstelling niet kon uitblijven. Daarin valt onder andere andere te ontdekken over de oorsprong van Kick Wilstra. Zijn naam is een samenvoeging van de populairste voetballers uit de jaren vijftig: Abe Lenstra, Faas Wilkes en Kick Smit. Van de laatste is het originele FIFA-shirt uit 1937 te zien in de expositie.
Natuurlijk is er ook ruim aandacht voor de geestelijk vader van de strip: Henk Sprenger. Van zijn hand zijn veel originele schetsen en tekeningen te bewonderen.
De expositie staat verder stil bij de ontwikkelingen in het Nederlandse voetbal in de tijd van Kick Wilstra. Toen de strip startte was voetbal een amateurgelegenheid en er heerste een felle discussie over het wel of niet invoeren van ‘betaald voetbal’. Die discussie was een belangrijk thema in de strip. Kick Wilstra worstelde op zijn eigen manier met de voors en tegens van het profvoetbal. Hij speelde uiteindelijk drie jaar bij een Italiaanse club, om vervolgens toch weer terug te keren bij zijn oude club in Nederland.

De avonturen van Kick Wilstra verschenen tot en met 1959 in verschillende Nederlandse bladen, maar ook in het buitenland. Nederlandse jongens droomden er massaal van om net zo’n succesvolle voetballer te worden als hun stripheld. Kick was niet alleen een fantastische midvoor, maar in het dagelijkse leven ging hij ook nog eens de strijd aan met boeven en ander onrecht.
De opening van de expositie valt samen met de presentatie van het tweede en laatste deel van de integrale uitgave van de Kick Wilstra verhalen.

Afbeelding: Stripmuseum

Dit bericht is geplaatst in Museum, Nieuws, Uitgaan, Voetbal met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *