Doordat het in een stad nooit echt donker wordt is het moeilijk astronomische (astrofotografie) waarnemingen te doen. Laat staan hemellichamen te fotograferen.
Het is vannacht toch gelukt om vanuit de stad met een telelens de komeet Neowise te fotograferen. Deze foto werd om 01:33 uur gemaakt vanaf een woontoren.
Perihelium
De komeet NEOWISE bereikte op 3 juli perihelium. Op dat moment was de afstand tussen de komeet en de zon het kleinst en werd deze flink verhit. En dat gaat een komeet – die voor een groot deel uit ijs bestaat – niet in de koude kleren zitten. Het ijs sublimeert (verdampt) en haast zich – vergezeld door stof – van de komeet vandaan. Het resulteert in de kenmerkende komeetstaart, die vanuit Nederland met het blote oog zichtbaar is.
Veel kometen overleven de rit langs onze moederster niet. Die vallen voor of kort na het perihelium uiteen. Dat geldt niet voor NEOWISE. Inmiddels haast de komeet zich weer naar de buitenste regionen van ons zonnestelsel en zal daarbij half augustus onze planeet op een slordige 103 miljoen kilometer passeren. De vrij heldere komeet is – bij helder weer – ook vanaf het aardoppervlak goed zichtbaar. Vanuit Nederland moet je daarvoor op dit moment wel vroeg op; de komeet is ‘s nachts het beste te zien. Vanaf volgende week kun je deze echter ook tegen het eind van de avond gaan spotten
Foto: Siebrand Wiegman