Koninklijke onderscheiding voor Grietje Pasma

Persconferentie 4 Mijl van Groningen 2015-9322Vandaag, 11 oktober om 11.00 uur reikte burgemeester Peter den Oudsten een Koninklijke onderscheiding uit aan mevrouw G. (Grietje) Pasma, ter gelegenheid van haar afscheid als racedirector van de 4 Mijl van Groningen.
De uitreiking vond plaats in de raadzaal van het gemeentehuis van Haren aan het Raadhuisplein 10.

Grietje Pasma is vooral bekend geworden door de organisatie van de 4 Mijl van Groningen. Al in 1992 heeft zij het topsportmarketing bureau ‘Topsport Noord Nederland’ opgericht.
De 4 Mijl van Groningen – het grootste hardloopevenement van Noord Nederland -, wordt sinds 1997 door Grietje Pasma georganiseerd. Vanaf 2008 is dit uitgebreid met de organisatie van nog zes evenementen, namelijk de Nacht van Groningen, Streetball Groningen (sinds 1993), de GasTerra Ladiesrun Groningen, de Bommen Berendloop en de Plantsoenloop.

In de jaren ’90 organiseerde Grietje Pasma internationale basketbalevenementen, het Boksgala WK, maar ook een handbalinterland en het NK tafeltennis. Verder was zij van 1986-1992 en in 2004 bestuurlijk actief bij basketbalclub Donar waar zij de Basketbal Business Club heeft opgericht.

Grietje Pasma heeft verschillende prijzen in ontvangst mogen nemen, waaronder de Jans Cats prijs (2011), de Provinciale Sportprijs (2010) en de Breedtesportpenning (2007).
En ook was zij in 2006 een van de initiatiefnemers van het Johan Cruijff college.

4 mijl van Groningen
Op zondag 11 oktober doen 23.000 uur atleten en lopers mee aan de 4 Mijl van Groningen. Dit jaar zal Grietje Pasma zelf het startschot lossen. Dit omdat ze heeft besloten uit de operationele uitvoering te stappen. Wel blijft Pasma als extern adviseur betrokken bij de 4 mijl.

Maatschappelijke rol en betekenis
Belangrijk bij de sportevenementen zijn de promotie van stad en regio, de maatschappelijke rol en betekenis van de evenementen en de stimulering van gezins- en bedrijfsactiviteiten in de sport. Aan de 4 Mijl van Groningen is jaarlijks een goed doel verbonden. In 2014 werd ruim 100.000,- euro bijeengebracht voor het brandwondencentrum van het Martiniziekenhuis te Groningen en in 2015 is het goede doel Het Jeugdportfonds.

Grietje Pasma wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Foto: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *