Koude maar zonnige 4 mei herdenking Martinikerkhof

Het was even stil in Groningen

Vanavond om 20:00 uur was het even stil in jouw stad. Op de Martinikerkhof bij het monument Sint Joris en de Draak werden ter nagedachtenis van hen die de Tweede Wereld Oorlog niet hebben overleefd, of slachtoffer geworden zijn tijdens oorlogsmissies, de kransen en bloemen gelegd. Het was mogelijk één van de koudste herdenkingen.

In 1959 besloot de provincie Groningen een monument op te richten, omdat alle verschrikkingen van de oorlog niet vergeten mochten worden, Professor L.O. Wenckebach maakte het monument, dat op 23 maart 1959 onthuld werd. Het monument stelt Sint Joris voor, die de draak verslaat. Sint Joris was een heilige uit de Middeleeuwen die de mensen hielp en hen beschermde tegen gevaar. Sint Joris staat voor het goede dat het slechte, de draak, overwint. (tekst gaat door onder de foto’s)

Kenmerkend is dat Sint Joris er heel moe uitziet, maar tegelijkertijd heeft hij ook iets krachtigs; hij staat voor een nieuwe toekomst.

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *