Kunstexpositie Joop Luining op hoofdbureau politie Rademarkt

kunstRegiopolitie Groningen heeft het genoegen u uit te nodigen tot bezichtiging van de expositie van de kunstschilder Joop Luining in Groningen in het hoofdbureau van politie aan de Rademarkt 12 in het centrum van Groningen.

De expositie is van 3 maart tot 27 april 2013. Het gebouw is 24 uur per dag geopend.

Tekenen is, voorzover hij zich kan herinneren altijd aanwezig geweest en die kant zou het later ook op gaan, dacht hij. Clichétekenaar, lithograaf of iets dergelijks. Het liep anders. Het werd een mode beroep n.l. dameskapper. Luining dameskapper aan de Bedumerweg. Ik herinner me dit nog. Vormgeven met allerlei haarsoorten was ook creatief. Hij nam deel aan kapwedstrijden op nationaal en internationaal niveau en er werden vele prijzen behaald. De keuze was gemaakt, een eigen bedrijf samen met zijn vrouw.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het tekenen bleef wel steeds aanwezig, want de grenzen moesten verlegd worden. Cursussen werden gevolgd o.a. de “famous artists schools”, en privé-lessen van o.a. Ruurd Elzer, Klaas van Dijk en Henk v.d. Idsert Bergen.

Kennis vergaren was voor hem belangrijk. Daar werd dan in de vrije uren en ’s avonds aan gewerkt. En natuurlijk, overdag het bedrijf, want er moest wel brood op de plank komen. Jarenlang was het een tweedeling.  Sinds het bedrijf in 1997 is verkocht, wijdt Joop zich helemaal als autodidact aan de kunst. Dat was en is zijn doel.

De essentie van het werk
Vanuit de waarneming, met kleur tot een goede compositie te komen. Volumes en elementen spelen vaak een dominante rol. Door de werking van kleur-tegenstellingen, waarbij ook contouren, sterk of zwak een rol spelen, probeert Joop harmonie, ritme en een evenwichtige compositie op het beeldvak te plaatsen, mede door diversiteit in techniek en kleur.

Daarna probeert hij geleidelijk grenzen te verleggen door uit vloeiende of harde kleurvlakken portret of modelstudies te maken met kleurige inkten en pastelkrijt. Hier wil hij mee door experimenteren. De voorliefde voor het model en het portret spreekt voor zich. De vele jaren dat hij lid is van de Stichting “de Vrije Teken Academie “Jan Koster”, hebben in belangrijke mate bijgedragen aan zijn tekenvaardigheid. Het werken van tijd tot tijd met meerdere kunstenaars geeft inspiratie en vaak een graadmeter voor het eigen niveau.

Het buiten werken geeft Joop veel voldoening. Er wordt dan vaak een schilderij of aquarel in één keer gemaakt. Ook worden van uit voorstudies vooraf stadsgezichten of schepen bij een haven gemaakt. Vooral oude roestige boten hebben zijn interesse.

Inspiratie komt niet altijd vooraf, maar kan tijdens een moeizaam begin opkomen en dan is er geen houden meer aan. Dan wordt er gewerkt, intiutie speelt ook mee tot het gewenste resultaat wordt benaderd – want af is het nooit.

Alles over de schilder: klik hier
Foto’s: FocusGroningen

Dit bericht is geplaatst in Kunst, Uitgaan met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *