Landelijke Zonnekijkdag

Kijken naar de zon, veilig door een telescoop, op het dak van het Forum!

Vandaag kon je op het dak van het Forum veilig door een telescoop de zon bewonderen. Van migrerende zonnevlekken tot kolkende lussen van gas die groter zijn dan de aarde: amateurastronomen laten je met speciale telescopen de zon zien zoals je die niet eerder zag.

De zon is de dichtstbijzijnde ster vanaf de aarde en fascinerend om te bekijken. Dat kun je veilig doen met speciale filters en telescopen. Zonder deze filters is de intensiteit van de zon schadelijk voor je ogen.

Specialisten van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen stonden klaar om bezoekers de zon te tonen. Zij maakten het mogelijk om met de juiste apparatuur om jou veilig naar de zon te laten kijken. Zo zijn er donkere vlekken zichtbaar wanneer je wit-gefilterd licht gebruikt: die zonnevlekken vertellen van alles over de mate van activiteit van de zon. En wanneer alle kleuren behalve één roodtint uit het zonlicht worden weggefilterd wordt een kolkend en wervelend zonsbeeld zichtbaar met lussen van gas die soms groter zijn dan de aarde.

Juist in deze periode van het jaar vertoont de zon sterk toenemende activiteit; vrijwel dagelijks zijn er zonnevlekken te zien.

Forum Groningen organiseert deze middag in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *