Ledverlichting voor parkeergarages Stad

Parkeergarages-2245

Maandag 16 november begonnen studenten van het Alfa College met het vervangen van alle 1800 lampen in de parkeergarage Boterdiep door led-verlichting. De gemeente Groningen wil hiermee aanzienlijk op de energiekosten besparen en tegelijk een nog veiliger gevoel creëren voor de gebruiker. Daarnaast biedt het project werkleerplekken aan studenten elektrotechniek. 
De Boterdiepgarage is als eerste aan de beurt, gevolgd door de parkeergarages Euroborg en Circus.

Wethouder duurzaamheid Mattias Gijsbertsen: “Door het vervangen van de bestaande verlichting door ledlampen wordt met hetzelfde aantal lampen een veel betere lichtopbrengst gerealiseerd die vergelijkbaar is met daglicht. Dit levert een betere beleving op en daardoor een nog veiliger gevoel. De lampen zijn bovendien ook nog eens veel zuiniger in gebruik. Zo leveren deze ledlampen ook een bijdrage aan Groningen energieneutraal in 2035.” De energiebesparing is nog groter omdat de verlichting ’s nachts bijna volledig uitgeschakeld kan worden. De gebruiker zal hier niets van merken. Zodra iemand de parkeergarage betreedt schakelt de verlichting namelijk automatisch weer aan. De verlichting wordt dus alleen gebruikt als het ook echt nodig is.

Besparing onderhoudskosten
Naast de energiebesparing wordt er ook aanzienlijk bespaard op de onderhoudskosten. 
Nu moet de beheerder nog dagelijks 5 tot 10 Tl-buizen vervangen. Dat is met de nieuwe ledlampen verleden tijd omdat deze lampen een veel langere levensduur hebben. De besparing op het onderhoud zet de gemeente weer in voor extra investeringen in energiebesparende maatregelen.

Groningse Energie Service Compagnie
Verantwoordelijk voor het realiseren van de energiebesparing is de Groninger Energie Service Compagnie (GrESCo) van de gemeente. De GrESCo werkt hiervoor samen met het Parkeerbedrijf van de gemeente en Croon Elektrotechniek. Het installeren van ledlampen in de parkeergarages is één van vele projecten van de GrESCo om de eigen gemeentelijke gebouwen te verduurzamen. 
In het kader van de klimaatconferentie in Parijs heeft de gemeente Groningen – samen met een groot aantal lokale overheden – een verklaring ondertekend waarin wordt opgeroepen tot een daadkrachtig klimaatbeleid. De gemeente Groningen heeft zich hier aan gecommitteerd en is nog ambitieuzer met haar streven naar een energieneutraal Groningen in 2035.

Werkleerplek
De studenten van de opleiding elektrotechniek helpen mee met het demonteren van de bestaande armaturen en het plaatsen van de nieuwe ledlampen. Hierdoor krijgen de studenten de kans om ervaring op te doen in het werkveld. Via deze vorm van social return vergroten ze hun kansen op de arbeidsmarkt.

Foto: Archief Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *