Leegstaande winkel in Haren loopt forse schade op na binnenbrand

SONY DSCVannacht omstreeks 00.09 uur werd een woningbrand gemeld vanuit de Achterhorst in Haren. Er zou in de woning rookontwikkeling zijn, mogelijk afkomstig uit de meterkast. Op deze melding is er een tankautospuit van Brandweer Haren uitgerukt. 

Ter plaatse was er een behoorlijke rookontwikkeling zichtbaar in een leegstaand winkelpand met daarboven gelegen woningen. Gezien de aard van het incident is direct opgeschaald naar middelbrand en is er een tweede tankautospuit van het korps Haren opgeroepen evenals de hoogwerker van brandweer Stad.

In het leegstaande winkelpand (voormalige pand van Klugkist Man en Mode) aan de Rijksstraatweg was een behoorlijke rookontwikkeling waarneembaar. De brandweer van Haren heeft direct ingezet op de binnenbrand in de winkel en gelijktijdig de bovenliggende woningen geïnspecteerd. Al snel werd duidelijk dat de bewoners allemaal in veiligheid waren.

Om de brand in de winkel goed te kunnen bestrijden zijn delen van het plafond weggebroken. Het vuur had zich tussen de plafonds in kunnen ontwikkelen. Door de winkel gelijktijdig te ventileren kon snel en doeltreffend worden opgetreden. Omstreeks 01.00 uur kon het sein brand meester worden gegeven.

Noemenswaardig: Een rookmelder en de vervolg actie van een bewoner voorkomt erger. Een rookmelder in de woning boven de winkel heeft deze brand ontdekt. Door de rookontwikkeling vanuit de winkel is de rookmelder in de bovengelegen woning afgegaan. Hierop is de bewoner op onderzoek gegaan en kwam erachter dat er vanuit de meterkast rook waarneembaar was. Hierop is de alarmcentrale gebeld en is de brandweer gealarmeerd. Alle bewoners konden veilig en op tijd hun woningen ontvluchten.

Gezien de rookschade in 4 woningen was het noodzakelijk om voor 8 personen tijdelijk opvang te regelen. Op het politie bureau in Haren is de eerste opvang geregeld. 4 personen konden later in de nacht terug hun woningen in. Voor de 4 andere personen is in samenspraak met de gemeente elders tijdelijke opvang voor de nacht geregeld.

Salvage is ter plaatse voor het afhandelen van het incident. Het winkelpand heeft door de binnenbrand aanzienlijke schade opgelopen. De politie zal in de ochtend onderzoek doen naar de oorzaak van de brand.

Rond 02.45 uur waren de nabluswerkzaamheden afgerond en is het laatse blusvoertuig van Haren terug gekeerd naar de kazerne.

Dit bericht is geplaatst in 112, Nieuws met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.