Lezing over het dubbelleven Jean Dulieu bij Scholtens

Lezing door Dorinde van Oort en interview door Rutger Martens over het dubbelleven van Jean Dulieu, de geestelijke vader van Paulus de Boskabouter bij Scholtens/De Slegte op dinsdagavond 8 januari aanvang 20.00 uur.

Noem de naam Paulus de Boskabouter, Eucalypta of Oehoeboeroe, en bijna elke Nederlander vertoont een glimlach van herkenning. Jean Dulieu’s figuren zijn nationaal erfgoed geworden. Maar wat bijna niemand weet is dat hun schepper, Jan van Oort, alias Jean Dulieu, een dubbelleven leidde.

Heen en weer geslingerd tussen zijn vele talenten en gaven, en voortdurend bezig zijn obsessies te camoufleren, was Jean Dulieu een buitengewoon productieve, maar ook een tragische persoonlijkheid.

Ondanks het enorme succes van Paulus de Boskabouter blijft de innerlijke strijd tussen talenten, obsessies en geweten Jean Dulieu kwellen. Uit zijn buitengewoon fascinerende dagboeken blijkt hoeveel moeite Dulieu had met zijn rol als echtgenoot en vader. Hij krijgt met velen ruzie, inclusief zijn eigen kinderen.

Eén van zijn kinderen, zijn dochter Dorinde van Oort, heeft het hele oeuvre, de nagelaten dagboeken, brieven en notities van haar vader uitputtend bestudeerd. Het resultaat is een adembenemende biografie met talloze onbekende details, het verhaal van een geniale schepper en verscheurd mens, en een tijdsbeeld van het naoorlogse Nederland.

Dorinde van Oort is de auteur van onder meer de succesvolle familiegeschiedenis Vrouw in de schaduw en de roman Vrouwenvlees. Zij is ook beeldend kunstenaar.

Rutger Martens is neerlandicus – moderne Nederlandse letterkunde en zal Dorinde van Oort interviewen over haar spraakmakende boek Paulus de Boskabouter of Het dubbelleven van Jean Dulieu.

toegangskaartje € 4,- ; voor stadjerspashouders, abonnees van de agenda van de Oosterpoort/Stadsschouwburg € 2,-

Bron en foto: Scholtens/de Slegte

Dit bericht is geplaatst in Cultuur, Nieuws, Uitgaan met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *