Longfonds wil rookvrije schoolpleinen

schoolplein-1

Het Gomaruscollege

Een kwart van alle scholen uit het voortgezet onderwijs heeft op dit moment een rookvrij schoolterrein. Zij willen jongeren een gezonde leeromgeving bieden en het goede voorbeeld geven. Dit blijkt uit recent onderzoek in opdracht van het Longfonds (voorheen Astma Fonds). Op 25 maart overhandigt directeur Michael Rutgers de resultaten aan staatsecretaris Van Rijn (VWS) in Nieuwspoort, Den Haag. Rutgers: ‘Hoe jonger kinderen zijn als ze beginnen met roken, hoe groter de kans dat zij hun leven lang verslaafd blijven. Het Longfonds pleit daarom voor rookvrije schoolterreinen: op school steek je niks op!’

Vanaf 1 januari 2014 wil het kabinet de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak van 16 naar 18 jaar verhogen, om het roken door jongeren te ontmoedigen. Roken en meeroken zijn de belangrijkste oorzaken van gezondheidsverlies in Nederland. ‘Gezonde longen moeten gezond blijven’, vindt Rutgers. Ook ouders zien hun kinderen graag opgroeien in een veilige en gezonde omgeving. School moet niet de plek zijn waar zij leren roken. De helft van alle rokers steekt hun eerste sigaret op het schoolplein op.
Rutgers: ‘Zien roken doet roken. Daarom roepen we alle schooldirecteuren van het voortgezet onderwijs op hun schoolterrein rookvrij te maken. Daar helpen we graag bij.’ Feiten en cijfers, een concreet stappenplan en inspirerende filmpjes van scholen met een rookvrij schoolterrein staan op www.longfonds.nl/schoolterrein. Daar is ook te zien welke scholen al een rookvrij schoolterrein hebben.

Bron: Longfonds
Foto: FocusGroningen

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *