
‘Het ziet er nu helemaal niet mooi uit’
Kunstenaars Jonna Bo Lammers en Lotte Mask van VAAF maken samen met RUG-onderzoeker de initiatiefneemster een muurschildering over de protesten in Iran. Het kunstwerk komt te staan in het Koude Gat in Groningen.
Na de gewelddadige dood van de 22-jarige Jîna Mahsa Amini in Iran in september (ze werd gearresteerd door de zedenpolitie omdat ze haar hoofddoek niet goed droeg), gingen vrouwen en mannen massaal de straat op om te protesteren tegen het islamitische regime. Die protesten werden neergeslagen door brutaal geweld, arrestaties, bedreigingen en executies door de conservatieve machthebbers. In de internationale media is het onderwerp wat naar de achtergrond geraakt, maar in Iran is het nog onrustig.
“Nu hebben de Iraanse autoriteiten bevestigd dat schoolmeisjes worden vergiftigd met een mysterieus gas”, zegt onderzoeker (die anoniem wenst te blijven) van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze kwam in 2017 vanuit Iran naar de RUG om haar scriptie af te ronden. “De BBC, The Guardian en CNN hebben hier al over bericht.”
Parijs en Berlijn gingen Groningen voor
Toen eind vorig jaar de protesten in Iran oplaaiden, wilde ze iets doen om aandacht te vragen voor de situatie in haar thuisland. Ze voelde zich hulpeloos in Nederland, terwijl haar zus letterlijk haar leven op het spel zette door in Teheran de straat op te gaan. “Ik woon hier, maar mijn familie en vrienden zijn daar. Ik zag dat er in grote steden als Parijs en Berlijn muurschilderingen werden gemaakt over de protesten en ik dacht: dat kunnen we ook in Groningen.” In Assen staat er ook een.
Zelf heeft ze de nodige ervaring met de zedenpolitie, een soort aparte afdeling die in witte busjes rondrijdt en mensen van straat pikt als ze zich niet kleden of gedragen zoals de conservatieve machthebbers dat willen. Ze werd als 20-jarige gearresteerd omdat haar shirt niet lang genoeg was. Gelukkig werd ze snel vrijgelaten. “Als vrouw kun je voor de kleinste dingen worden aangezien: van een te felle kleur nagellak tot het laten zetten van een tatoeage.”
Een statement in de binnenstad
Kamjan kende het werk van VAAF, zoals de grote muurschildering van Aletta Jacobs tegenover het Academiegebouw in Groningen, en nam contact met hen op. “We vonden het meteen een geweldig idee”, zegt Lammers. “Elk jaar doen we een gratis project voor een goed doel of om een statement te maken. Dit is precies in dat steegje.
Eind vorig jaar startte Kamjan de zoektocht naar een geschikte plek voor de muurschildering. Ze vond het: het Koude Gat, het smalle, wat vervallen steegje tussen de Herestraat en de Vismarkt. ,,Het ziet er nu helemaal niet gezellig uit”, zegt Kamjan. ,,Samen met VAAF kunnen we er iets heel moois van maken.” Ook heeft ze andere Iraniërs in Groningen gevraagd om te komen helpen schilderen.
Foto’s: Siebrand Wiegman – Bron: netherlands.postsen.com