Makro ontvangt Fairtrade Ondernemers Award

makro-binnenkant-2Jacobine Geel heeft Fairtrade Groningen nodig.

Retailondernemer Wim Miedema van groothandel Makro heeft de Fairtrade Ondernemers Award ontvangen. Wethouder Jan Seton maakte dit afgelopen zaterdag bekend bij de viering van het eerste lustrum van Fairtrade Gemeente Groningen. Juryvoorzitter Jacobine Geel van de landelijke campagne Fairtrade Gemeenten feliciteerde Groningen met de primeur van het lustrum.

Groningen is al jaren koploper in Nederland op het gebied van fairtrade. Het is de eerste gemeente in Nederland die al vijf jaar de titel Fairtrade Gemeente mag voeren. Om het aanbod en de verkoop van fairtrade producten te stimuleren is nu de Fairtrade Ondernemers Award uitgereikt. De Award is bedoeld om ondernemers die bijzondere stappen gezet hebben op het gebied van fairtrade te belonen.

Groothandel Makro heeft de Award gewonnen vanwege haar bijzondere inspanningen om de bekendheid van fairtrade producten te vergroten bij haar klanten. Er zijn meer fairtrade producten opgenomen in het assortiment. Ook heeft de Makro daar veel promotie voor gemaakt. Makro heeft een zeer groot klantenbereik, omdat naast de horeca er ook veel verenigingen, instellingen en bedrijven hun inkopen doen. Daarnaast heeft de groothandel tijdens de Fairtrade Week in november 2012 een Fairtrade ontbijt georganiseerd voor belangrijke netwerkcontacten.

Regelmatig kiezen voor fairtrade
Op de Fairtrade markt afgelopen zaterdag sprak de Fairtrade Checker met publiek. Uit de ruim 100 gesprekken komt het beeld dat 30% nooit met fairtrade bezig is, maar wel open staat voor het idee. Vaak is geld het argument om er niets mee te doen. De helft van de mensen geeft aan regelmatig te kiezen voor fairtrade koffie, thee, hagelslag en bananen. En 20% geeft aan zeer bewust te kiezen voor fairtrade. Sommigen willen ook fairtrade inbrengen op het werk.

Beweging vergroten en versnellen
Jacobine Geel, voorzitter van de landelijke campagne Fairtrade Gemeenten, sprak lovende woorden over de inspanningen van Groningen als koploper gemeente. Met buurgemeente Ten Boer, die nu ook de titel Fairtrade Gemeente mag voeren, telt Nederland 33 Fairtrade Gemeenten. Nog eens 60 andere gemeenten zijn bezig de titel te bemachtigen. ‘Voor de landelijke campagne van Fairtrade Gemeenten hebben we Groningen als voorbeeld en inspiratie hard nodig om de beweging te vergroten en te versnellen’, aldus Jacobine Geel.

Bron: Gemeente Groningen
Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *