Meer kansen voor vluchteling-studenten in Groningen

ondertekening convenant-3145Meer kansen bieden aan hoogopgeleide en studerende vluchtelingen in Groningen. Met dat doel heeft Ton Schroor, wethouder Onderwijs, op 20 april namens de gemeente Groningen een convenant getekend met de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF.  Namens het UAF zette directeur Mardjan Seighali haar handtekening. Vluchtelingen kunnen hierdoor studeren op hun eigen niveau en in hun eigen vakgebied, indien nodig met behoud van uitkering. Daarnaast stelt de gemeente tot 2019 jaarlijks 50.000 euro beschikbaar voor begeleiding van vluchteling-studenten door het UAF. De daadwerkelijke studiekosten betaalt het UAF.

Veel vluchtelingen studeerden of werkten al in het land van herkomst. Hun diploma’s worden in Nederland vaak niet erkend. Opnieuw studeren is hun enige kans om zich verder te ontwikkelen en hun talenten te benutten. Zo kunnen zij in Nederland een nieuw bestaan opbouwen en een zinvolle bijdrage leveren aan de samenleving. Wethouder Schroor : “Groningen is een studentenstad en heeft de ambitie om City of talent te zijn. Als vluchtelingen hier -ook op het terrein van studie- tot bloei kunnen komen, dan is dat winst. Afgestudeerde vluchtelingen kunnen wellicht hun talenten blijvend inzetten voor onze stad en regio.”

Hoogopgeleide statushouders die een bijstandsuitkering ontvangen en aan de selectiecriteria voldoen, kunnen een studie volgen waarbij het UAF de student begeleidt, ook op weg naar werk. Het gaat om studenten die geen recht hebben op studiefinanciering. Deze studenten kunnen, indien nodig, een ontheffing van de arbeidsverplichtingen krijgen, om de studie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Wethouder Schroor: “Groningen heeft hier al enige ervaring mee opgedaan en de resultaten zijn bemoedigend.”

Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Politiek met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *