Moving Mesdag in centrum Groningen

Panorama Mesdag opbbouw-1545Van zaterdag 19 tot en met maandag 28 december is in het centrum van Groningen ‘Moving Mesdag’ te zien, een unieke blik op het kunstwerk Panorama Mesdag. Het vormt een visuele reis van zes minuten door vier jaargetijden en vierentwintig uren van de dag. Moving Mesdag wordt vertoond op 14 speciale curved schermen van Samsung. Samen vormen zij een perfecte cirkel die in een speciaal hiervoor ontworpen ‘dome’ wordt geplaatst. Het is een betoverende reis door het Scheveningen van 1880.

Groningen, de stad en de provincie, hebben Hendrik Willem Mesdag gevormd tot de man die het bekendste panorama van Nederland schilderde, het Panorama Mesdag.

Hendrik Willem Mesdag is een van de bekendste Groninger kunstenaars en werd op 23 februari 1831 geboren in een grachtenpand aan het Hoge der A. Op jonge leeftijd toonde hij al belangstelling voor tekenen en schilderen. Er is zelfs een tekening van hem bekend, gemaakt toen hij nauwelijks 14 jaar oud was. Als zoon van een bankier had hij de mogelijkheid om aan de Academie Minerva zijn schilderkunsten te verfijnen. In 1856 trouwde hij met Sientje van Houten en kwamen zij te wonen aan de Vismarkt. Ook zij had een grote artistieke belangstelling en hielp mee aan het wereldbekende Panorama Mesdag.

Uiteindelijk werd Mesdag bekend als exponent van de Haagse School. Hij maakte schilderijen waarin hij een realistische stijl nastreefde. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Hendrik Willem Mesdag in 1915 overleed. In het kader daarvan is 2015 uitgeroepen tot het Mesdagjaar. Zowel het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen als de Fraeylemaborg te Slochteren besteden hier met tentoonstellingen aandacht aan. Met Moving Mesdag wordt het Mesdagjaar extra feestelijk afgesloten, op de plek waar het ooit allemaal begon.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Uitgaan met de tags , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Moving Mesdag in centrum Groningen

  1. jmk schreef:

    hadden ze dat niet gewoon in het infoversum laten zien? scheelt een boel tijd en geld met opbouwen en zo….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *