Nationale voorleesdagen van start

mensen-voorlezen-1Veel scholen, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en bibliotheken in onze provincie deden woensdagmorgen mee aan de start van de Nationale Voorleesdagen.

2013 is het jaar van het voorlezen en is ambitieus. Of het nu gaat om kleinkinderen en grootouders, meesters in de klas, pubers aan hun lief of directeurs aan het personeel: het is onze bedoeling dat iedereen voorleest, dat het regelmatig gebeurt en bij voorkeur overal.

Waarom is 2013 het Jaar van het Voorlezen?

2013 is uitgeroepen tot het Jaar van het Voorlezen, omdat allerlei (voor)leesinitiatieven dat jaar een jubileum vieren. Zo bestaat Stichting Lezen 25 jaar, De Nationale Voorleeswedstrijd 20 jaar, BoekStart vijf jaar en is er de tiende editie van De Nationale Voorleesdagen.

Wat is het doel van het Jaar van het Voorlezen?

Voorlezen is niet alleen leuk, het is ook heel nuttig. Onderzoek wijst uit dat kinderen die worden voorgelezen beter scoren op school. Daarnaast hebben ze een grotere woordenschat en zijn ze beter in het verwoorden van emoties. Maar ook voor jongeren en volwassenen is voorlezen van blijvende waarde. Twaalf maanden lang wordt er van alles georganiseerd rondom voorlezen, zodat iedereen kan ervaren dat voorlezen leuk en waardevol is: voor baby’s, jonge kinderen, tieners én voor volwassenen.

Wie organiseren het Jaar van het Voorlezen?

Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven en het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken vormen samen de Leescoalitie. Deze vier organisaties van de boeken- en bibliotheekbranche werken samen om het jaar tot een succes te maken. Ook andere organisaties die het belang van voorlezen willen uitdragen, zijn uitgenodigd om aan te haken bij de landelijke activiteiten.

Altijd en overal

Het Jaar van het Voorlezen is ambitieus. Of het nu gaat om kleinkinderen en grootouders, meesters in de klas, pubers aan hun lief of directeurs aan het personeel: het is onze bedoeling dat iedereen voorleest, dat het regelmatig gebeurt en bij voorkeur overal. Tijdens het jaar van het voorlezen vinden er daarom verschillende activiteiten plaats, zoals workshops, lezingen en bijzondere voorleessessies voor verschillende leeftijden. Daarmee benadrukken we het belang en de mogelijkheden van voorlezen voor kinderen én volwassenen. Zo wil het Jaar van het Voorlezen ervoor zorgen dat voorlezen een vanzelfsprekend onderdeel wordt van ieders leven.

Meedoen?

Iedereen kan meedoen aan het Jaar van het Voorlezen. Boekhandels, auteurs, bibliotheken, kinderdagverblijven, scholen, overheidsinstanties en bedrijven. Maar natuurlijk ook gezinnen en andere enthousiastelingen. Je kunt bijvoorbeeld meedoen aan De Nationale Voorleesdagen of aan de De Nationale Voorleeswedstrijd. Zelf een activiteit bedenken kan natuurlijk ook. Begin de vergadering eens met het voorlezen van een inspirerende stuk tekst, laat op school kinderen uit groep 8 voorlezen in groep 3, organiseer een voorleesworkshop in de bibliotheek, of organiseer een buurtvoorleesdag. Lees je zelf graag voor? Misschien kun je als vrijwilliger bij de bibliotheek of de Voorleesexpress voorlezen. Mogelijkheden zijn er meer dan genoeg!

Aanmelden & Inspiratie

Wie een Voorleesactiviteit organiseert, kan die bekend maken via de kalender. Zo onderstrepen we samen hoe belangrijk en plezierig voorlezen is. Heb je ideeën, suggesties of plannen die je met ons wil delen? Mail dan naar dvanderzander@stichtinglezen.nl.  Wil je graag meedoen aan het Jaar van het Voorlezen, maar weet je nog niet wat je zoal zou kunnen organiseren? Kijk dan op onze pagina met suggesties

Foto: FocusGroningen

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *