Nienke Homan maakt testrit met eerste waterstofauto

groningen-centrum-oosterkade-waterstofauto-2Gedeputeerde Energietransitie Nienke Homan maakt vrijdag 15 januari 2016 om 12.00 uur een testrit met de eerste waterstofauto in Noord-Nederland van het bedrijf Holthausen uit Hoogezand, vanaf SummerLabb aan Oosterkade 1 in Groningen. De pers is van harte welkom hierbij aanwezig te zijn. Wilt u gebruik maken van de gelegenheid ook een testrit te maken? Dan kunt u zich van tevoren aanmelden.

Waterstofauto’s hebben als voordeel dat ze geen luchtverontreiniging veroorzaken omdat bij de verbranding van waterstofgas uitsluitend waterdamp ontstaat. In tegenstelling tot fossiele brandstoffen komen er bij de verbranding van waterstof geen luchtvervuilende stoffen vrij als koolmonoxide, stikstofoxiden en fijnstof.

Als de waterstof wordt gemaakt met groene stroom wordt er geen broeikasgas (CO2) geproduceerd, en is er in Groningen sprake van rijden op een nieuwe duurzame brandstof naast Groengas en elektrisch rijden. Andere voordelen van rijden op waterstof zijn dat er voortdurend nieuwe waterstof gemaakt kan worden uit water en dat voertuigen op waterstof stiller zijn dan voertuigen met verbrandingsmotoren, waardoor geluidsoverlast in met name stedelijke gebieden aanzienlijk zal afnemen. Verder is het bereik groter dan van elektrische auto’s en duurt het vullen van een waterstoftank slechts net zo lang als van een benzinetank.

Het bedrijf Holthausen voorziet een van de vijf nieuwe GroenGas tankstations die zij gaan bouwen met subsidie en in opdracht van de provincie ook van een vulpunt voor voertuigen die op waterstof rijden. Deze waterstof wordt met stroom van zonne- en windenergie bij het vulpunt zelf geproduceerd.

Foto’s: FocusGroningen

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Wetenschap met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *