Nieuw onderzoek dood jongen in Ruischerwaard

RuischerwaardOp 1 januari 2013 werd het levenloze lichaam van Nour Al Cheikh aangetroffen in een sloot in de Groningse wijk Ruischerwaard.

In eerste instantie werd het overlijden als een niet-natuurlijke dood gezien waarbij geen sporen van een misdrijf werden aangetroffen. Het lichaam werd vrij gegeven door de officier van justitie zodat de familie op gepaste wijze afscheid kon nemen.

In de periode hierna is op initiatief van de vader veelvuldig overleg geweest met in eerste instantie de politie en later ook met het Openbaar Ministerie Noord-Nederland. De vader heeft bij het OM de schouwrapportage mogen inzien en heeft gelet op zijn eigen bevindingen nieuwe informatie aangedragen. Uiteindelijk heeft dit geleid tot nieuwe onderzoeksvragen bij de officier van justitie.

Nieuwe onderzoeksvragen
In maart 2013 is een reviewbijeenkomst georganiseerd waarbij de handelingen en beslissingen na het overlijden van de jongen tegen het licht zijn gehouden. Hier is geconcludeerd dat in 1e instantie op de toen beschikbare informatie begrijpelijke en juiste keuzes en beslissingen zijn genomen.

Echter zijn er in een latere fase nieuwe vragen bijgekomen. Dit op basis van fotomateriaal, aangeleverd door de vader, waarop letsel op de jongen kan worden afgeleid. Dit letsel is tijdens de schouw niet aangetroffen. Daarnaast is over het letsel een verklaring afgelegd door een getuige. Deze nieuwe informatie heeft ertoe geleid dat de officier het onderzoek heeft heropend. Er is bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar: de telefoongegevens van de jongen; getuigen zijn gehoord en er is een situatieschets opgemaakt van de destijds aangetroffen situatie.

Op basis van de uitkomsten van dit nieuwe onderzoek is de officier van justitie tot de conclusie gekomen dat een misdrijf op dit moment niet uit te sluiten is.

Opgraven lichaam
Vandaag, 11 april 2013, wordt dan ook het lichaam opgegraven van de jongen voor een sectie, een scan en toxicologisch onderzoek. Deze handelingen vinden morgen plaats bij het Nederland Forensisch Instituut in Den Haag. De uitkomsten van dit onderzoek zijn met een paar weken bekend en worden eerst gedeeld met de direct nabestaanden. Verder worden vandaag diverse getuigen gehoord.

De ouders van de jongen zijn over de opgraving persoonlijk geïnformeerd door de officier van justitie.

Bron: Openbaar Ministerie
Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Rechtbank met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *