Nieuwe buste koning Willem Alexander in stadhuis

Het is ook in Groningen een goed gebruik om een beeltenis van het staatshoofd in het stadhuis te hebben. Het stadhuis is de afgelopen jaren volledig gerenoveerd, deels verbouwd en voorbeeldig verduurzaamd. In het verlengde daarvan heeft de gemeente beeldhouwster Marilyn Josiena de opdracht gegeven om een buste van de koning van te maken. Dat bronzen borstbeeld werd onthuld in het stadhuis. Het komt in de raadzaal te staan.

Er staat al veel kunst in het stadhuis. Schilderijen van De Ploeg, veel burgemeestersportretten, uiteraard De Paardenkeuring van Otto Eerelman en diverse schilderijen van H.W. Mesdag. Ook is er veel eigentijdse kunst te vinden. Een en ander past in de dik 100-jarige traditie van de gemeente Groningen om werk van regionale kunstenaars aan te kopen. Zo beschouwd lag het voor de hand om in het stadhuis geen standaard staatsieportret van het staatshoofd op te hangen maar om een originele buste door iemand in het Groningse te laten maken.

Marilyn Josiena (*1965) is beeldhouwster in ’t Zandt. Ze is in 1990 afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor beeldende kunsten te Den Haag. Sinds haar studietijd houdt ze zich vooral bezig met portretten. Zoals ze zelf zegt: ‘Niets is boeiender dan te proberen leven te scheppen uit het dode materiaal van klei en steen. Ik zie het als een uitdaging om in een portret het karakter en persoonlijkheid of wel de ziel te vangen zodat het gaat leven.’

Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *