Nieuwe verblijfsplek bij de Akerk

Een aangename verblijfsplek, met behoud van het bestaande groene karakter en met respect voor de historie van de plek. Dat zijn de uitgangspunten bij de nieuwe inrichting voor het Akerkhof, bij de Atoren. Het college stelde deze week het voorlopig ontwerp vast. Daarnaast wil het college een aantal fietsmaatregelen treffen aan het Hoge der A, Kleine der A en de Westerhavenstraat. Dit om de doorstroming te bevorderen en overlast tegen te gaan. 

Eerder al nam de gemeenteraad een besluit over de Astraat, Brugstraat en Munnekeholm. Het voorlopig ontwerp voor het Akerkhof past in dit rijtje van de aanpak van de westelijke binnenstad. De plek krijgt veel meer dan nu de potentie om uit te groeien tot een prettige verblijfsplek waar het goed verpozen is. Het bestaat uit een binnenruimte met halfverharding waar stoeltjes komen te staan die voor iedereen te gebruiken zijn. Daaromheen komen plantvakken die eveneens als zitplek gebruikt kunnen worden, met gevarieerde begroeiing waarmee de plek een duidelijk groen karakter blijft houden. Wel moeten vijf bomen verdwijnen, waarmee de blijvende monumentale bomen meer ruimte krijgen en beter tot hun recht komen. De bomen die verdwijnen zijn deels ziek en worden in de omgeving gecompenseerd. Ook zijn er verwijzingen in het ontwerp opgenomen naar de rijke historie van de plek, onder andere door een belijning in de halfverharding op te nemen die verwijst naar de vroegere westelijke travee.

Behalve de inrichting van de plek bij de Atoren nam het college ook een besluit over een aantal fietsmaatregelen, waarmee fietsers aan de westkant van de binnenstad alternatieve routes aangeboden krijgen, om zodoende de fietsdruk op de A-brug en in de Brugstraat te verminderen. Dit gaat onder andere om het beter befietsbaar maken van de Hoge der A, meer ruimte voor fietsers op de Kleine der A en een betere situering van de fietsparkeerplaatsen in de Westerhavenstraat.

In totaal gaat het om een investering van € 1.420.000 voor de planvorming en uitvoering van de plannen.

Afbeeldingen: Gemeente Groningen

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *