Nieuwjaarsochtend: nu al 12 slachtoffers blijvend blind

800px-Ophthalmic_eyepatchVandaag worden de eerste operaties uitgevoerd om de schade aan de ogen te herstellen. Aangezien gedurende de eerste dagen van het nieuwe jaar nog vele slachtoffers uit het gehele land binnenkomen, loopt het aantal slachtoffers zeker nog verder op.

“Oud & Nieuw in Nederland lijkt meer op oorlogsoogheelkunde dan normale oogheelkunde en helaas niet meer op het vieren van een mooi traditioneel feest”, aldus Tjeerd de Faber, vuurwerkwoordvoerder van Het Nederland Oogheelkundig Gezelschap, het gezelschap waarbij alle in Nederland werkzame oogartsen aangesloten zijn.

Landelijke cijfers
vorige jaarwisseling landelijk uiteindelijk 20 blinde ogen
Tijdens deze jaarwisseling registreren oogartsen voor de zevende maal het aantal en de ernst van oogletsels veroorzaakt door zelf afgestoken vuurwerk (consumentenvuurwerk). Dit op initiatief van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG). De laatste zes jaar zagen de oogartsen in totaal 1551 patiënten met 1868 beschadigde ogen: 632 ogen liepen blijvende schade op, 131 ogen werden blind waarvan er 58 niet meer te redden waren en zijn verwijderd. Circa 50% van de patiënten was omstander en stak zelf dus geen vuurwerk af, maar werd wel slachtoffer. In Nederland krijgen we het voor elkaar om in 2 nachten door vuurwerk meer oogletsels te veroorzaken dan alle 512 oogtrauma’s opgelopen door Amerikaanse troepen gedurende 4 jaar militaire vijandelijkheden in Irak en Afghanistan. Gezien deze cijfers en het huidige aantal slachtoffers zijn zowel Het Oogziekenhuis Rotterdam als het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap nog steeds voor een verbod op consumentenvuurwerk en voor het organiseren van professionele vuurwerkshows.

Foto: Wikimedia Commons/National Eye Institute, National Institutes of Health

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *