Nobelprijswinnaar Ben Feringa Ereburger stad Groningen

 Nobelprijswinnaar Ben Feringa Ereburger Groningen

nobel-prize-lucture-3895-2Vandaag stond Nobelprijswinnaar Ben Feringa in de spotlights. Een stoet van hoogleraren in toga vertrok om 15.45 vanuit het academiegebouw naar de Martinikerk. Op de Grote Markt werd even stil gestaan bij de nanocar als een eerbetoon aan de Groningse Nobelprijswinnaar. Vervolgens de Nobel Prize Lecture in een volle Martinikerk met veel genodigden.

De lezing is een initiatief van de RUG zelf. De RUG wil het publiek laten zien wie hij is en wat Ben Feringa bijzonder maakt. Tientallen medewerkers hebben een bijdrage geleverd aan de lezing.

Erepenning voor Onderzoeksgroep Feringa
Nobelprijswinnaar Ben Feringa Ereburger stad Groningen
Burgemeester Peter den Oudsten benoemde deze middag tijdens de Nobel Prize Lecture professor Ben Feringa tot Ereburger van de stad Groningen. Daarnaast werd door de burgemeester de Erepenning uitgereikt aan de Onderzoeksgroep Feringa. Met het verlenen van het Ereburgerschap en de Erepenning spreekt het gemeentebestuur zijn waardering uit voor de uitzonderlijke verdiensten van Ben Feringa en zijn Onderzoeksgroep voor zowel de Groninger Rijksuniversiteit als de stad.

De tekst in het Gulden Boek luidt als volgt:
“Op 5 oktober werd bekend dat de Nobelprijs voor Scheikunde 2016 is toegekend aan professor Ben Feringa. Deze prestigieuze wetenschappelijke prijs ontvangt Ben Feringa als erkenning voor zijn baanbrekende werk aan de ontwikkeling van de eerste moleculaire motor. Ben Feringa is een briljant, inspirerend en gepassioneerd wetenschapper, die het belang van samenwerken met jonge mensen benadrukt. De onderzoeksgroep Feringa bestaat uit medewerkers uit vele landen. Sinds zijn aanstelling als hoogleraar zijn er tientallen onderzoekers bij Ben Feringa gepromoveerd. Ben Feringa is een uniek chemicus met een brede wetenschappelijke belangstelling. Hij is in Groningen opgeleid en heeft hier zijn gehele wetenschappelijke carrière gewerkt. De toekenning van de Nobelprijs 2016 is een prachtig moment voor de Nederlandse scheikunde. Ben Feringa is een geweldige ambassadeur voor de wetenschap en de stad Groningen. Het gemeentebestuur van Groningen is hem daarvoor veel dank verschuldigd.”

Onderzoeksgroep Feringa
nobel-prize-lucture-3847Professor Feringa heeft er altijd – ook en vooral nadat hem de Nobelprijs werd toegekend – op gewezen dat niets zo bijdraagt aan succesvol onderzoek als samenwerken. Hij heeft steeds het grote belang van zijn Onderzoeksgroep benadrukt. Samenwerken is daarbij geen doel op zich. Het is een middel om resultaten te boeken. De Onderzoeksgroep van professor Ben Feringa is daar het levende en overtuigende bewijs van. Vandaar dat het gemeentebestuur van Groningen besloten heeft de Erepenning van de stad Groningen toe te kennen aan de Onderzoeksgroep van professor Ben Feringa.

Foto’s: Siebrand Wiegman & Feiko van der Veen

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Wetenschap met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.