Noordelijke cultuur krijgt extra steun

cultuur-de muze dreigt dood te bloeden-1Provincies bieden cultuur in Noorden helpende hand

De provincies Drenthe, Fryslȃn en Groningen trekken voor de komende vier jaar samen bijna één miljoen euro extra uit voor culturele instellingen. Met deze extra bijdrage willen de drie Noordelijke provincies het Noord Nederlands Orkest, Festival Oerol, Internationale Fotomanifestatie Noorderlicht, Five Great Guitars en dansgezelschap Guy&Roni helpen om op niveau te blijven presteren.

Deze extra bijdrage is ook nodig om in de toekomst zicht te houden op (voldoende) rijkssubsidie. De instellingen krijgen deze steun bovenop reguliere subsidies. Dat is noodzakelijk vanwege de forse rijksbezuinigingen die door het vorige kabinet zijn ingezet op de culturele basisinfrastructuur.

De noordelijke instellingen spelen een belangrijke rol in de culturele infrastructuur in Noord Nederland. Het Noord Nederlands Orkest (NNO) ontvangt de komende vier jaar in totaliteit 300.000 euro vanuit de drie noordelijke provincies. Het NNO verzorgt vele concerten en evenementen in het gehele Noorden. Voorbeelden hiervan zijn openlucht- en educatieve jeugdconcerten.

Noorderlicht zal de komende vier jaar, naast de reeds toegezegde structurele subsidie vanuit de noordelijke overheden, een extra bedrag ontvangen van 172.000 euro. Een gedeelte hiervan is voor de reguliere activiteiten en een gedeelte voor een bijzondere fototentoonstelling in de Drentse Veenkoloniën. Noorderlicht is een fotomanifestatie met een internationale uitstraling. De noordelijke overheden vinden het van belang dat Noorderlicht de komende jaren perspectief houdt op het verkrijgen van voldoende rijkssubsidie vanaf 2017.

Festival Oerol is een bijzonder festival met een uniek karakter in (Noord) Nederland dat elk jaar weer prachtig gebruikt maakt van het Waddenlandschap. Naast de structurele subsidie zal Oerol ook extra financiering ontvangen van 300.000 euro voor de komende vier jaar.

De Stichting Five Great Guitars is het enige muziekgezelschap uit het Noorden dat rijkssubsidie (fonds) had aangevraagd. Ondanks een positief advies kregen ze geen rijkssubsidie vanwege te weinig budget. Om hen toch te voorzien van een basisbedrag ontvangt Five Great Guitars vanuit de noordelijke overheden een totaalbedrag van 80.000 euro. Hiervoor zal de stichting activiteiten en concerten in het noorden organiseren.

Club Guy&Roni krijgen onvoldoende rijkssubsidie om hun bijzondere positie te versterken. Om  zich de komende jaren te kunnen voorbereiden op een plek in de landelijke Basisinfrastructuur ontvangt Club Guy&Roni 72.000 euro.

Bron: Provincie Groningen
Foto: FocusGroningen

Dit bericht is geplaatst in Cultuur, Kunst, Nieuws met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *