Ondernemers in de bijstand van start

Eerste groep parttime ondernemers in de bijstand van start
Congres Kredietbank-1751Bijstandsgerechtigden meer eigen regie en keuzevrijheid.
Op vrijdag 13 november 2015 heette wethouder Mattias Gijsbertsen de eerste groep parttime ondernemers in de bijstand een hartelijk welkom. In deze bijeenkomst spraken meerdere parttime ondernemers over de start en ontwikkeling van hun ondernemerschap. Dit deden ze met elkaar, en niet met re-integratiecoaches van de gemeente. Een belangrijke insteek bij de pilot parttime ondernemen in de bijstand is dat de ondernemers zelf en door middel van netwerken in stad en wijk verder komen. In de bijeenkomst hebben de deelnemers in een interactieve sessie besproken wat zij nodig hebben om hun onderneming van de grond te krijgen en hoe ze dat voor elkaar kunnen krijgen.

Voor de meeste deelnemers van deze bijeenkomst is parttime ondernemen niet nieuw. Zij zijn al langere tijd bezig, maar liepen tegen ontmoedigende regels aan. Dit is veranderd. Sinds 1 oktober 2015 mogen de onkosten die de parttime ondernemer heeft, in mindering worden gebracht op de omzet. Tot die tijd moesten ‘freelancers’ zelf hun onkosten betalen uit hun bijstandsuitkering. Door het veranderde beleid is parttime ondernemen aantrekkelijk geworden voor bijstandsgerechtigden, als vervanging voor of als aanvulling op een baan in loondienst.

De gemeente verwacht dat via parttime ondernemen in de bijstand meer mensen de kans krijgen om uit te stromen. De pilot loopt tot en met 2016 en maakt onderdeel uit van de Innovatie sociale zekerheid. De gemeente wil bijstandsgerechtigden meer eigen regie en keuzevrijheid geven, en belemmerende regels zoveel mogelijk schrappen.
In 2017 wordt de pilot geëvalueerd.

Foto: Archief Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Politiek met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.