Oorlogsherinneringen in opslag stadhuis

steden nederland, groningen, centrumVanmiddag om 13:00 uur werden de twee voor de geschiedenis van Groningen belangrijke herdenkingsplaquettes verwijderd door wethouder Dig Istha en het bij zijn van oud verzetsmensen en nazaten van familie waaronder Caspar Naber, kleinzoon van verzetsman Casper Naber en Deddo Houwen, zoon van de verzetsman Bob Houwen.

 

Ook verzetsvrouw Siet Gravendaal-Tammens was bij deze bijzondere gebeurtenis ter plekke aanwezig.  Een herinnering aan de vijf zwarte jaren toen de Duitse bezetter in het Scholtenhuis aan de Grote Markt zetelde en er verzetsstrijders gevangen hield en martelde. Één van de gevangen verzetsmensen, Casper Naber, sprong uit angst door te slaan uit een raam van een folterkamer van het Scholtenhuis en kwam daarbij om het leven.

Na de realisering van de Oostwand krijgen de herdenkingsplaquettes een nieuwe plek en onder toeziend oog van de wethouder en de verzetsstrijders, werden de herdenkingsplaquettes opgeslagen in het Stadhuis en vond er een samenzijn plaats van de aanwezigen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Opvallend was dat een aantal ouderen foto materiaal bij zich hadden en even met elkaar deelden, waaronder de winkel in de Gelkingestraat van Casper Naber. Verzegelde acte’s etc.  Nee, aangrijpend wat doet beseffen in welke vrijheid wij nu leven en twee kleine plaquettes iets symboliseren wat niet te bevatten is. Laat het vrede blijven!

 

Dit bericht is geplaatst in Foto, Nieuws met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *