Oorlogsmarkering onthult bij spoorwegstation Haren

In Haren vond vandaag de onthulling van de oorlogsmarkering plaats van de deportatie-route van de Joden vanuit kamp Westerbork naar de vernietigingskampen in het oosten.

Wethouder Broeksma, dhr. J. Beintema (intitiatiefnemer markering Haren) en directeur Herinneringscentrum Kamp Westerbork, mw. G. Verschoor waren bij de onthulling aanwezig.

In de oorlogsjaren zijn vanuit kamp Westerbork ruim 100.000 Joodse gevangenen naar de vernietigingskampen gedeporteerd om daar vervolgens te worden vermoord. Langs deze voormalige route van vervolging zijn inmiddels diverse markeringen gebouwd om informatie over deze tijd over te brengen. Markeringen staan inmiddels bij de stations in Winschoten, Zuidbroek, Nieuweschans, Hoogezand-Sappemeer en in Duitsland in Weener en Leer. De nieuwe markeringen in Assen en Haren vormen een aanvulling op deze route.

Gerdien Verschoor deed in Haren een oproep aan scholen die het monument willen adopteren. Bij belangstelling kan contact opgenomen worden middels Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Onder de aanwezigen een man die tijdens de oorlog de briefjes verzamelde die uit de treinen werden geworpen die door het verzet werden verzameld en voor zover mogelijk op de bestemde locaties terecht kwamen. Een aanwezig echtpaar stuurt vandaag de foto’s door naar een nabestaande van 93 jaar die in Israel woont en een van de getransporteerde personen is geweest.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Politiek met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *