Op 29 november eet iedereen pannenkoeken

Sint Pannekoek, Neerlands jongste traditie wordt in Groningen groots gevierd.

stripmuseum-8190Nog maar een paar dagen te gaan, en dan is het weer Sint Pannekoek. Op dinsdag 29 november komen overal in Nederland vrienden, families, buren en volslagen onbekenden elkaar tegen boven de dampende warmte van een stapel pannenkoeken. De stripverhalenmaker Jan Kruis bedacht het feest in 1986. Nu, 30 jaar later, is zijn idee uitgegroeid tot een heuse, nationale feestdag.

In Groningen wordt het vrolijke feest in Der Aa-kerk gevierd en op nog meer dan zeventien andere locaties in de stad. Ook buiten het centrum van de Groningse hoofdstad wordt het feest gevierd, van Beijum tot Helpman en van Paddepoel tot de Oosterpoort hebben buurtcentra zich opgeworpen als Sint Pannekoek locatie. Het eten van pannenkoeken is natuurlijk het belangrijkste ingrediënt om Sint Pannekoek te vieren, maar op de officiële Sint Pannekoeklocaties wordt vaak nog veel meer gedaan. Pannenkoekenspellen worden uit de kast getrokken, er worden quizzen gemaakt. In Der Aa-kerk komen de hele dag door diverse striptekenaars langs en worden er workshops striptekenen georganiseerd door het Stripmuseum. Vluchtelingenwerk Nederland verzorgt een ‘mensenbibliotheek’, bezoekers kunnen in een intieme setting in gesprek gaan met een vluchteling en hun verhaal aanhoren. Of misschien wel een pannenkoekje delen. Want als Sint Pannekoek ergens om draait, is het wel samen delen en plezier maken.

Iedereen mag zelf bepalen wat ze kwijt willen zijn aan een pannenkoek. Zo kunnen ook de minder bedeelde Sint Pannekoekvierders het feest vrolijk meevieren. De opbrengst gaat naar een goed doel: een cursus om vluchtelingen de Nederlandse taal te leren met behulp van stripverhalen. Het Stripmuseum ontwikkelt de cursus.

Men kan in de aanloop naar Sint Pannekoek alvast een boel voorpret beleven. Zo kan je nog meedoen met de tekenwedstrijd, waarbij er een Crosley platenspeler, een leuk bordspel en een stel mooie boeken te winnen zijn. Haakliefhebbers kunnen hun lol op door van te voren alvast pannenkoeken te gaan haken. Volgens de traditie draag je met Sint Pannekoek een pannenkoek op je hoofd, maar niet iedereen zit te wachten op vettig pannenkoekenhaar.

Foto: Archief Siebrand Wiegman, striptekening: sintpannekoekgroningen.nl

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Uitgaan met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *