Open je ogen voor mensenhandel

Tentoonstelling Westerkade vanaf 24 november

Van 24 november tot 15 december 2017 is de reizende fototentoonstelling ‘Open je ogen’ te zien aan de Westerkade in Groningen. 30 paar indringende ogen kijken de voorbijgangers op straat aan. Op grote billboards vertellen 30 dappere slachtoffers van mensenhandel openhartig hun verhaal.

Zij willen dat wij weten dat mensenhandel dichterbij is dan we vaak denken. Stichting Open Mind en CoMensha zijn de initiatiefnemers van deze tentoonstelling. Burgemeester Den Oudsten opent de tentoonstelling vrijdag 24 november om 14.45 uur.

Tekst loop door onder de foto’s

De tentoonstelling is aanleiding voor de gemeente om mensenhandel extra onder de aandacht te brengen. Mensenhandel is een onderschat maatschappelijk probleem. Het is een ernstige schending van mensenrechten die vrouwen, mannen en kinderen kan treffen en die vele verschijningsvormen kent. Bij mensenhandel gaat het om seksuele uitbuiting, zoals gedwongen prostitutie en loverboypraktijken. Maar ook om arbeidsuitbuiting, zoals onbetaalde arbeid in de (land)bouw of de huishouding. Ook wel moderne slavernij genoemd. Onder mensenhandel valt ook criminele uitbuiting, waarbij slachtoffers worden aangezet tot bijvoorbeeld diefstal of drugssmokkel en (gedwongen) orgaanhandel.

Samen signalen melden
Mensenhandel is vaak moeilijk te herkennen. Het is daarom van belang dat alle samenwerkingspartners in de aanpak mensenhandel de signalen melden die mogelijk op uitbuiting wijzen. De gemeente heeft in samenwerking met ketenpartners een actieve rol bij de aanpak van mensenhandel om daders te signaleren en aan te pakken. Maar ook voor de zorg en opvang van slachtoffers. Inwoners kunnen mogelijke signalen van mensenhandel ook melden, zij kunnen daarvoor terecht bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem.

Over CoMensha en Stichting Open Mind
De fototentoonstelling ‘Open je ogen’ is een initiatief van stichting CoMensha, het landelijk coördinatiecentrum tegen mensenhandel in samenwerking met Stichting Openmind en fotograaf Ernst Coppejans. CoMensha registreert landelijk de feiten over de aard en omvang van mensenhandel en brengt slachtoffers in beeld.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Foto, Nieuws, Politiek met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *