Openbaar toilet Grote Markt weer open voor publiek

Tot 12 april gratis plassen.

Het ondergrondse openbare toilet op de Grote Markt is na een ingrijpende renovatie van ruim vier maanden vanaf vandaag (vrijdag 5 april) weer open voor publiek. Om iedereen te laten zien hoe deze renovatie uitpakte, is het gebruik van deze toiletten de eerste week na de opening gratis. Vanaf zaterdag 13 april is het tarief €0,50, net zoals voor de opknapbeurt.

Monument
Het monumentale ondergrondse toilet werd ontworpen door stadsbouwmeester S. J. Bouma. De renovatie werd uitgevoerd met eerbied voor de authentieke Art Deco en Amsterdamse School-elementen, die bleven natuurlijk gehandhaafd. Dat geldt ook voor de stenen borstwering met siersmeedwerk rondom de ingang van het toilet. Het toilet werd vroeger ‘de ondergrondse’ genoemd en de ingangen ervan werden wel vergeleken met de metrostations uit Parijs.

Ledverlichting en automatische handdrogers
Het monumentale toilet werd 93 jaar geleden, op 6 november 1926, in gebruik genomen. In de decennia die volgden waren er meer renovaties, maar de opknapbeurt van de afgelopen maanden is de meest ingrijpende tot nu toe. Er is gewerkt aan een nieuw toegangssysteem met een tourniquet. Ook kwamen er nieuwe toiletten, werden twee verschoonmeubels aangebracht en kwamen er nieuwe wasbakken, automatische handdrogers en ledverlichting. Het onderkomen voor de beheerders van de toiletten is ook gemoderniseerd.

Tourniquet
Als verwijzing naar hoe er vroeger betaald werd voor het toilet is het oorspronkelijke muntbakje uit 1926 opnieuw in de deur gemonteerd. Bezoekers krijgen nu toegang tot de toiletten via een tourniquet en kunnen contactloos betalen met een bankpasje. Het tourniquet wordt volgende week geïnstalleerd.

Minder validen
Het ondergrondse toilet is ook na de verbouwing niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel of een rollator. De ruimte bleek te krap voor het aanbrengen van een lift, een hellingbaan of andere voorzieningen. Het toilet achter de Kiosk op de Grote Markt is wel toegankelijk met een rolstoel of een rollator. Dat geldt ook voor het openbare toilet aan het A-kerkhof Zuidzijde 10.

Foto: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.