Overlast A-kwartier beperkt

A-kwartier-1452De overlast in het A-kwartier in de stad is verminderd. De maatregelen tegen de overlast hebben gewerkt, blijkt uit onderzoek van bureau Intraval. Om de veiligheid nog verder te vergroten wil burgemeester nog wel preventief fouilleren mogelijk maken.

Bewoners en ondernemers in het A-kwartier hebben al lang last van overlast, vooral ’s avonds en ‘s nachts. Er wordt geschreeuwd en er zijn ruzies. En verslaafden, dealers, tippelprostituees, klanten en mensen die op deze nachtscène afkomen zijn hinderlijk aanwezig. De gemeente probeert samen met onder meer de politie de overlast aan te pakken.

Kliniek
Politie en ambtenaren van Stadstoezicht houden bijvoorbeeld extra toezicht. Overlastplegers worden meer achter de broek gezeten. Daardoor zijn vier personen gedetineerd en zijn er drie in een kliniek opgenomen. Er is een buurtpand geopend waar regelmatig politie en gemeenteambtenaren zijn. Ook is de verlichting verbeterd en zet de politie regelmatig een drugshond in. Deze en andere maatregelen hebben de overlast verminderd, concludeert bureau Intraval. Ook prostituees voelen zich volgens welzijnswerkers nu veiliger dan een half jaar geleden.

Raamprostitutie
“De overlast is echter nog niet geheel verdwenen en nog relatief hoog ten opzichte van de rest van de stad”, zegt burgemeester Rehwinkel. Volgens hem kan de overlast pas echt goed worden aangepakt als de raamprostitutie verdwijnt. Vanaf 1 januari 2016 is raamprostitutie in het A-kwartier verboden. “Dan pas ontstaat er een basis voor een beter woon- en leefklimaat.”

Politiepost A-Kwartier-0811Fouilleren
Om de veiligheid in het A-kwartier de komende tijd nog verder te vergroten wil burgemeester Rehwinkel preventief fouilleren naar wapens mogelijk maken. Hij heeft de gemeenteraad gevraagd om deze maatregel weer op te nemen in de Algemeen Plaatselijke Verordening Groningen (APVG).

Wapens
Ondanks het effect van de ingezette maatregelen kan er volgens de burgemeester een situatie ontstaan waarin preventief fouilleren dringend noodzakelijk is. Het is niet de bedoeling om veelvuldig fouilleer acties te houden, benadrukt Rehwinkel. Het gaat hem erom dat fouilleren op wapens mogelijk is als het nodig is.

Bron: Gemeente Groningen
Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *