Parkeren voor mantelzorgers niet voordelig in Groningen

In Nederland bieden vier op de tien gemeenten met betaald parkeerzones een voordelige parkeerregeling voor mantelzorgers. In de provincie Groningen hebben mantelzorgers echter minder geluk. In de drie Groningse gemeenten met betaald parkeren zijn er namelijk geen speciale parkeerregelingen voor mantelzorgers. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Zuster Jansen dat mantelzorgparkeerregelingen in kaart bracht van 131 gemeenten met betaald parkeerzones.

Geen parkeerregelingen in Groningen
In de gemeenten Groningen, Stadskanaal en Veendam wordt betaald parkeren gehandhaafd in (delen van) de gemeente. In geen van deze gemeenten kunnen mantelzorgers echter voor een gereduceerd tarief of gratis parkeren.

In zeven Groningse gemeenten, waaronder Pekela en Delfzijl, geldt geen betaald parkeren en kunnen mantelzorgers gratis hun auto plaatsen.

Verschillen tussen gemeentelijke parkeerkosten
56 van de 131 Nederlandse gemeenten met betaald parkeren bieden een speciale vergunning waarmee mantelzorgers gratis of tegen een kortingstarief kunnen parkeren. 

In gemeenten met een regeling betalen mantelzorgers gemiddeld €6,89 per maand aan parkeerkosten bij 10 uur mantelzorg per week. Het gemiddelde tarief voor parkeren met de mantelzorgparkeervergunning varieert echter sterk per gemeente. Mantelzorgers zijn in de gemeente Utrecht het meeste geld kwijt aan parkeerkosten per maand (gemiddeld €43,-). In de gemeente Zevenaar betalen mantelzorgers voor hetzelfde aantal uur slechts gemiddeld €1,25 per maand.

Foto: Archief Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *