Partij voor de dieren winnaar gemeenteraardsverkiezing | UPDATE!

De opkomst voor de gemeenteraadsverkiezing in de gemeente Groningen is 54,4% bij de sluiting van de stembureaus om 21.00 uur.

Een spannende uitslagavond gisteren in het Forum in Groningen burgemeester Koen Schuiling maakte de voorlopige uitslag van de gemeenteraadsverkiezing bekend tijdens de uitslagenavond in het Groninger Forum.


105.530 van de 194.113 kiesgerechtigden brachten hun stem uit.

De huidige meerderheid in de Groninger coalitie ging teniet. GroenLinks behaalde slecht 9 zetels en moet 2 inleveren. D66 (5 zetels) en de PvdA (6 zetels) bleven gelijk met vier jaar geleden.

Hieronder kan je de volledige uitslagenavond terug kijken.

Grote winnaars van de avond waren Student & Stad (van 2 naar 3), Partij voor het Noorden (van niets naar 2) en de Partij voor de Dieren (van 1 naar 4).

Het resultaat van de lokale Stadspartij 100% Groningen (van 2 naar 4) was lager dan de landelijke verwachting dat juist lokale partijen fors zouden winnen. De ChistenUnie levert een zetel in en duidelijk maakt dat het huidige college van GL, D66, PvdA en CU haar meerderheid kwijt is. Zelfs de SP levert een zetel waarmee bevestigd wordt dat het moeilijk is hun achterban naar de stembus te krijgen.

Met een landelijk opkomstcijfer van rond de 50% is de lokale politiek er niet in geslaagd een verschil aan te brengen t.ov. vier jaar geleden. Of het nu komt door de hoeveelheid aan partijen, het vertrouwen in de politiek of de profilering van partijen, daarvan zegt de minister van Binnenlandse Zaken Bruin Slot dit te onderzoeken.

Applaus in de zaal dat Forum van Democratie geen plek gaat krijgen in de Groningen politiek. Geert van Duinen maakte “The Day After” onderstaande foto’s.

Foto: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Politiek met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *