Pen van Rixt

Depenvankarin-2– Door Karin Smalbil –

De wens
Het nieuwe jaar is al een paar dagen oud. Ik zie mensen joggen, sporten. Kennissen gaan massaal op dieet. Iedereen begint op zijn eigen wijze. De een gaat keihard aan de slag, de ander doet wat rustiger aan. De misdaad echter, rust niet. Je leest het in kranten, op internet. De eerste steekpartij is al een feit nog voor je je buren de beste wensen voor het nieuwe jaar hebt gegeven. Tijdens het kijken naar de eerste vuurpijl in de lucht besef je dat een nieuw jaar als een open boek voor je ligt. De eerste bladzijdes onbeschreven. Beetje eng soms. Toch wel. 

2014
Vanmiddag heb ik denkbeeldig mijn petten verzameld en ze geteld. Het zijn er veel. Ik draag er dagelijks verschillende. Ze passen allemaal bij een andere taak. 2014 wordt voor mij een jaar van verandering. Ik heb geen goede voornemens, ik probeer de juiste keuzes te maken. Zoals iedereen.

Keuzes
Iedereen maakt keuzes. Vandaag, morgen. Beslissingen voor een jaar of langer. Vaak met grote gevolgen voor gezin of baan of toekomst. Hoe zal het met de criminaliteit gaan in 2014. Met de keuzes van de moordenaar, de dief, de afperser, vraag ik me bladerend in de zittingslijsten voor de komende week af.

Zaken en uitspraken
Het begint goed. Of fout. Het is maar hoe je het bekijkt. Moord, diefstal, ontucht, diefstal met geweld. Het menu is deze week veelzijdig en de details vliegen je vanaf negen uur in de ochtend al om de oren. Daar gaat het om. De details. De triestheid achter de ‘zaak’. Of, en dat kan ook, de humor in de zaak. Het gaat om de gezinnen, de achterblijvers, de ouders van de verdachte. De kunst verstaan net datgene er uit te pikken wat een zaak ‘schrijfbaar’ maakt.

Verandering
De pet van vandaag is niet die van morgen. Of van vrijdag. Donderdag gaat de pet van de rechtbank weer op en vrijdag een andere.  Die verandering. Ik hou er van. Verschillende dingen doen. Met evenveel passie. Wat er ook wel of niet veranderd, ik blijf schrijven. Veel meer dan u nu leest. Ook anders dan u nu leest. Binnenkort schrijf ik u bij. Niet alleen de harde criminaliteit heeft mijn voorkeur, ook zeker andere (juridische) zaken. Deze week? Ik ben er klaar voor. Dit nieuwe jaar? Kom maar op.

Ik wens u een crimineel goed, gezond maar vooral veilig 2014 toe.

Pen van Rixt…

Foto: Karin Smalbil

Dit bericht is geplaatst in Achtergrond, Rechtbank met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *