Poging moord of doodslag

– Door Karin Smalbil –

Rechtbank-0788Whisky en geld
Hij wil wel weg uit de wijk waar hij woont. Opnieuw beginnen. ‘Andere stad of zo.’, zegt de 49- jarige Passe tegen de rechters. Hij wordt verdacht van een poging moord op een chill- maat. Dat zijn maten waarmee je chill bij elkaar zit, wat drinkt en dan richting de stad gaat. Zo heel erg chill gaat het allemaal niet op de 31e augustus van 2013. Volgens een in de zittingszaal binnengeroepen getuige komt Passe in de woning waar het chillen plaatsvindt. Er staan twee flessen whisky en er ligt een biljet van twintig euro. “Die ene fles was al langer leeg, hoor.”, zegt getuige nummer een. “We zaten lekker te drinken, weet je. We zouden nog even naar de stad gaan. Komt Passe binnen. Er ontstaat een woordenwisseling over geld, het liep helemaal fout.”

Vijf euro
Passe zou nog geld tegoed hebben van de later neergestoken Olav. Hij zou iets geschreeuwd hebben in de trant: ‘Doe me dan maar vijf euro of de drank!’ Getuigen zien Passe naar de keuken gaan. Ze zien dat hij daar een mes pakt. Het slachtoffer zal later verklaren dat de verdachte Passe  zwaaiende en stekende bewegingen maakte, dat hij werd gestoken in zijn buik en in zijn oksel, waarna hij geen stap meer kon verzetten. Een getuige staat op en probeert Passe tegen te houden, in elk geval uit elkaar te halen. Hij probeert zijn rechterhand te pakken. De linkshandige Passe neemt het mes snel over van zijn rechter naar zijn linkerhand en steekt. Zo zou het zijn gegaan. Vlak voor de steekpartij zou Passe zelf met een fles op het hoofd zijn geslagen.  Weer een andere getuige meldt dat dat laatste juist ná de steekpartij zou zijn geweest.  Al met al een chaos in de woning. De politie treft later het mes in de keuken aan.

Recidivegevaar
De worsteling ontstaat in eerste instantie over geld. Geld, dat Passe heeft zien liggen op tafel. Hij wilde innen. Passe heeft een temperamentprobleem. Hij heeft meerdere veroordelingen betreffende geweldsmisdrijven op zijn naam staan. Hij wordt ook verdacht van mishandeling op zijn levensgezel. De officier van justitie noemt het recidivegevaar bij Passe hoog. Toch ziet hij onvoldoende bewijs voor poging moord omdat voorbedachten rade ontbreekt. (Met voorbedachten rade of voorbedachtheid is een begrip uit het strafrecht. Deze term wordt gebruikt wanneer een persoon, voordat hij of zij een strafbaar feit pleegde, de gelegenheid had om zich over dit strafbaar feit te bezinnen, maar dit vervolgens toch pleegt.)

Schuld
De persoonlijke omstandigheden van de ter zitting rustig ogende Passe worden besproken. Hij heeft al jaren een probleem met drank en uit de hand gelopen zaken zijn nooit zijn schuld, maar altijd die van een ander. De officier eist voor Passe een straf van 30 maanden onvoorwaardelijk, met aftrek voorarrest. Dat vertrekken van Passe uit de wijk waar het allemaal gebeurde, laat nog even op zich wachten.

Uitspraak op 10 april

*Namen van verdachten zijn gefingeerd, evenals (soms) woonplaatsen. Uit privacy- en veiligheidsoverwegingen.

Bron: Karin Smalbil

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Rechtbank met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *