Politie breekt in bij studenten

1404599_620801834625463_300777090_oWoensdagmiddag hield de Politie in de binnenstad van Groningen een inbraakpreventie-actie met de naam “Wij waren in je kamer”. In een aantal studentenhuizen hebben politiemedewerkers ‘ingebroken’. Door inklimming via een open raam of het welbekende flipperen kwamen agenten vrij makkelijk de huizen binnen. De politiemedewerkers zijn in diverse kamers geweest en hebben kunnen zien welke waardevolle spullen studenten onbeheerd achterlaten. 

Waarom deze ongebruikelijk inbraakpreventie-actie ?
Het aantal inbraken in studentenkamers in de stad Groningen is hoog. Studentenhuizen zijn een gewild object voor inbrekers. De huizen zijn doorgaans slecht beveiligd, de sociale controle is laag en er valt relatief veel te halen voor inbrekers. Als een inbreker eenmaal binnen is heeft hij meerdere kamers (lees waardevolle spullen) tot zijn beschikking. Daarnaast leert de ervaring dat ieder jaar in de donkere herfst- en wintermaanden de kans op woninginbraken toeneemt. Reden voor de politie om in het kader van het Donkere Dagen Offensief alles op alles te zetten om woninginbraken, ook die in studentenkamers, te verminderen. Naast het opsporen van woninginbrekers richt de politie zich ook op inbraakpreventie. Daarom woensdagmiddag deze ‘inbraak-actie’ waarmee de Politie studenten ervan bewust wil maken hoe makkelijk/snel zij slachtoffer kunnen worden van een gelegenheidsinbraak.

Resultaten
In totaal hebben politiemedewerkers bij 42 studentenpanden geprobeerd in te breken. Bij 30 studentenpanden is het ook daadwerkelijk gelukt om het pand binnen te komen. 21 keer lukte dat via flipperen, 4 keer d.m.v. hengelen en 5 keer d.m.v. een openstaande raam of deur. De 30 deuren verschaften toegang tot ruimtes waar meerdere studentenkamers in gehuisvest zijn. Deze studentenkamers zaten vaak niet op slot en waardevolle spullen zoals laptops en tablets waren onbeheerd achterlaten.

Flyer met polaroid-foto
Bij de huizen waar de bewoner thuis was zijn politiemedewerkers direct het gesprek aan gegaan. De agenten gaven uitleg over de actie en wezen de bewoner bovendien op de inbraakgevoeligheid van het betreffende studentenpand. Bij de huizen waar niemand thuis was lieten ze een flyer achter met daarop uitleg over de actie en een polaroid-foto van een politieagent ‘live’ in de betreffende studentenkamer. Foto’s van de actie zijn te vinden op de Facebookpagina van de studentagenten: ww.facebook.com/studentagent. Wat kunnen studenten zelf doen om kans op inbraak te verkleinen? Studenten kunnen een belangrijke bijdrage leveren in het verminderen van het aantal woninginbraken. Zorg voor goed hang- en sluitwerk en sluit deuren en ramen af als je je studentenkamer verlaat. Laat geen waardevolle spullen zoals laptops, smartphones en iPads in het zicht liggen, want gelegenheid maakt de dief. Installeer daarnaast een programma op je computer, laptop, smartphone of tablet-pc om hem bij diefstal eenvoudig te kunnen traceren. Op de website www.politiekeurmerk.nl/bewoners lees je alles over hoe je je studentenhuis of kamer veiliger kunt maken of ga naar www.123inbraakcheck.nl en test hoe snel een inbreker jouw huis binnen kan komen.

Bron en foto’s: Politie Groningen

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Politieberichten met de tags , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Politie breekt in bij studenten

  1. Dat zouden ze in het buitengebied ook eens moeten doen…en vergeet ook Drenthe niet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *