Prinses Beatrix onthult eigen collage portretten in Beatrix Kinderziekenhuis

Koningin Beatrix-0729Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix onthult op vrijdag 17 april in het Beatrix Kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een collage portretten van zichzelf. De bijzondere collage is op verzoek van het Beatrix Kinderziekenhuis samengesteld door kunstenares Marte Röling. De Prinses onthult de collage samen met patiëntjes. Tegelijkertijd wordt ook de naam ‘Beatrix Kinderziekenhuis’ in neonletters op het dak van het kinderziekenhuis onthuld.

Het Beatrix Kinderziekenhuis heeft een bijzondere band met zijn naamgeefster. Eenmaal eerder mocht het kinderziekenhuis de toenmalige Koningin ontvangen. Zij toonde zich daarbij zeer begaan met gezondheidsvraagstukken en het lot van jonge patiënten. Maar ondanks de goede band en gevoelens van verbondenheid, is tot op heden nergens in het kinderziekenhuis een beeltenis van de Prinses te zien. Dat moest rechtgezet, zo vonden de medewerkers van het kinderziekenhuis.

Troonswisseling
Één van de kinderartsen, mw. drs. Klazien Bergman (kinderarts-neonatoloog) bedacht een plan: met de troonswisseling zullen alle stad- en gemeentehuizen een portret van de nieuwe vorst willen tonen. Laten we de gemeenten in het Noorden vragen of wij het portret van de vorige vorstin, koningin Beatrix, mogen hebben. En met succes: tientallen gemeenten hebben hun portret aan het kinderziekenhuis geschonken.

Kunstenares Marte Röling
Kunstenares Marte Röling heeft op haar beurt een bijzondere band prinses Beatrix. Haar portretten van de toenmalige Koningin Beatrix en prins Claus maakte haar bekend bij het grote publiek. Aan haar is gevraagd om de diverse portretten van de voormalig Koningin samen te brengen in een collage. Prinses Beatrix zal het resultaat daarvan samen met enkele patiënten van het kinderziekenhuis onthullen.

Letters op het dak
Tegelijkertijd wordt ook de naam ‘Beatrix Kinderziekenhuis’ in neonletters op het dak van het kinderziekenhuis onthuld. Velen kennen de iconische voorkant van het UMCG met de naam in opvallende rode lichtletters op het dak. De naam van het kinderziekenhuis verdient evenzo een plek die voor de buitenwereld zichtbaar is. Ook voor deze onthulling zal de hulp van de kinderen worden ingeroepen.

Bezoek
Na afloop van de onthulling zal Prinses Beatrix door kinderartsen worden rondgeleid langs een deel van de afdeling. Daar zal de prinses spreken met ouders van opgenomen kindjes. Vervolgens zal de Prinses spreken met artsen, verpleegkundigen, onderzoekers en ondersteuners over hun bijzondere werk. Tot slot zal er ook tijd zijn om met enkele patiënten van het kinderziekenhuis te spreken.

Foto: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Cultuur, Nieuws met de tags , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Prinses Beatrix onthult eigen collage portretten in Beatrix Kinderziekenhuis

  1. tea mulder schreef:

    wat een schitterde foto. Complimenten voor de leuke artikelen van de stad en de vele mooie foto’s. Daar zal menigeen jaloers op zijn! Succes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *