Professor Bart van Wees koninklijk onderscheiden

Vandaag, donderdag 23 augustus 2018 reikte burgemeester Peter den Oudsten een Koninklijke onderscheiding uit aan prof.dr. B.J. van Wees. De uitreiking vond plaats in het Groninger Museum. 

Prof.dr. Bart van Wees is hoogleraar Natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij  staat bekend als een autoriteit op zijn vakgebied en wordt beschouwd als een van de beste natuurkundigen ter wereld. Hij is een briljante wetenschapper op het uiterst complexe gebied van de elektrische geleiding in nanostructuren en voerde pionierswerk uit op het nieuwe vakgebied van de spintronica (de rotatie van elektronen). 

Bart van Wees slaagde er als eerste ter wereld in om een zogenaamde spin-injectie in grafeen te bewerkstellingen. Grafeen is een nieuw, heel dun, tweedimensionaal materiaal dat bestaat uit een enkele laag koolstofatomen gerangschikt op een rooster met een honingraatstructuur. Zowel de toepassingsmogelijkheden als de economische impact van dit onderzoek voor het bedrijfsleven zijn ongekend. Verder heeft zijn werk niet alleen geleid tot belangwekkende inhoudelijke ontdekkingen, maar ook tot doorbraken die maatschappelijk relevant zijn. Hij weet op uitmuntende wijze fundamenteel onderzoek te verbinden met praktische toepassingen. 

Voor zijn baanbrekende werk kreeg hij in 2016 de NWO-Spinozapremie uitgereikt. 

Professor Van Wees wordt benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Wetenschap met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.